Monschau
Processed with VSCO with 6 preset

Monschau: bezoek de Parel van de Eifel

Even weg uit de sleur van de dagelijkse leven, niet ver van Nederland en op zo’n 3 uurtjes rijden van Breda ligt deze parel in de Eifel: Monschau. Dit typische Duitse dorp geeft je het gevoel even helemaal weg te zijn. In de oude stadskern waan je jezelf even terug in de tijd. Heeft dit je enthousiast gemaakt, lees dan zeker even verder voor de vele tips.

Monschau de parel van de Eifel

Hier word ik nou echt blij van, typische Duitse steden zo dichtbij de grens van Nederland. Een fijne oude stadskern omringt door groen. Toen wij een bezoekje brachten aan Monschau maakte mijn camera overuren. Op elke hoek zag ik wel een andere mooi plekje om op de gevoelige plaats vast te leggen. Dat Monschau wordt omgeschreven als de ‘Parel van de Eifel’ is dus ook niet zo gek.

Monschau ligt in een vlakte van de Roer, waar de diep ingesneden rivier niet veel ruimte laat voor uitbreiding. Daarom ook de smalle staartje en dunne huizen. Verder werd Monschau vroeger gekenmerkt door de lakenhandel. Tegenwoordig staat deze stad o.a. bekende om de Düttchen en heerlijke mosterd.

Genieten van de vakwerkhuizen

De meeste mensen komen tevens niet voor het bovenstaande maar juist voor de pittoreske vakwerkhuizen. Hier staat Monschau dus ook erg bekend om. Het is dus ook een genot om te wandelen door de oude stadskern. Je gaat echt terug te geschiedenis in omdat het stadsbeeld door de jaren heen maar weinig is veranderd. Juist doordat de huizen schots en scheef staan geeft het een extra dimensie aan de gehele stad. Wij waren er trouwens met regenachtig weer, dit geeft de stad nog meer uitstraling. Ik kan het niet echt uitleggen maar het maakt de stad mooier. De Eschbachstrasse staat bekend als het mooiste straatje van de stad. In totaal zijn er ruim 400 historische vakwerkhuizen te zien in Monschau.

Blankenheim: een verborgen parel in de Eifel. Heeft kwa huizen veel weg van Monschau alleen is het een stuk kleiner.

Bezienswaardigheden Monschau

Monschau heeft niet heel veel echte bezienswaardigheden. De bekendste zijn de burcht en de vakhuiswerken een voor de rest zijn het vooral veel binnen activiteiten. Wil je nou met slecht weer niet de gehele tijd buiten lopen dan raad je ik je aan om naar een van de vele museums te gaan. Je kan daarbij denken aan het Film- en Photographica Museum of het Felsenkeller Brauerei Museum. Dit laatste is een brouwerij. Leuk als je van bier houdt.

Eten en drinken in Moschau

Monschau heeft een kleine stadskern en de keuze uit restaurants en cafés is dan natuurlijk ook niet heel groot. Wij hadden zin een lekker stuk taart en besloten hiervan ook onze lunch te maken. We schoven aan bij Café Kauland en ik genoot van een heerlijk specialiteit, een Monschauer Düttchen en kan je vertellen het was verrukkelijk.

Bucket list: de 14 mooiste plekken in Duitsland

Uitzichtpunten Monshau

Je had het al eerder gelezen en opgemerkt dat Monschau in een dal ligt. Wat daar het voordeel van is zijn de uitzichtpunten. In Monschau heb je er meerdere. Een van de bekendste is toch wel de Rahmenberg waar ook de Haller Ruïne ligt. Deze Ruïne was een verdedigingsbouwwerk wat gebouwd is in de 13 eeuw. Het werd toen vooral gebruikt als observatiepost, want af daar had je een mooi overzicht over de burcht. Het is zeker een dikke aanrader om deze plek te bezichtigen. Helaas door het regenachtig weer en het snelle korte bezoek zijn wij niet omhoog gegaan. Wel weet ik dat ik dat ooit wel gaan doen.

Wandelen Monschau

En hier komt het geen waar heel de Eifel vooral bekend om staat: het prachtige wandelen. Ook rondom Monschau kom je niet te kort. De Eifelsteig loopt hierdoor heen maar je hebt ook kleine tot grote dagwandelingen. Wat denk je van een wandeling van 2.1 kilometer waarbij je vele trappen moet lopen, je word een echt berggeit dan. Of een Klosterroute van 21 kilometer, dit is een partnerweg van de Eifelsteig. Wandellaars kunnen zich hier dagen vermaken.

Overnachten Monschau

Monschau is een heerlijk stad om een paar dagen door te brengen en kun je perfect de omgeving verkennen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de tofste slaapplekken. Dit zijn mijn favoriete:

  • Der Kleine Globetrotter: vanaf 65 per nacht. Alleen voor de naam al wil je hier slapen. Buiten de naam ligt deze bed & breakfast in het centrum van Monschau en krijgt het ook nog eens een 9.7 als cijfer. Dus waar wacht je nog op. Boeken 🙂
  • HIER & JETZT in Monschau City: vanaf 80 per nacht. Deze herberg is perfect voor de lange afstandwandelaar. Het ligt niet ver van verschillende wandelroutes af en ligt midden in het centrum waardoor je gemakkelijk snel ergens iets lekkers kunt gaan eten. 

Monschau: je bent er zo

De beste manier om in Monschau te raken is met de auto. Je kan je auto kwijt op een van de parkeerplaatsen net buiten het centrum (centrum zelf is autovrij). Monschau is een echte aanrader als je er even tussenuit wilt. Je bent er zo en er is genoeg in Monschau en de nabije omgeving te doen.

Monschau is één van de vele Duitse steden die je ooit een keer gezien moet hebben. Ben jij er als eens geweest en wat vond je ervan? Of wil je na het lezen van dit artikel er nu ook naar toe?

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga