Wil je een van de mooiste Friese stadjes in de provincie bezoeken, dan is Hindeloopen the place to be. Het is ideaal voor een mini-break in eigen land, aangezien het een prachtig pittoresk stadje is dat direct aan het IJsselmeer ligt. Het is perfect voor een vakantie aan het water. En niet te vergeten, Hindeloopen is één van de stadjes waar de beroemde Elfstedentocht doorheen loopt. In de mini-cityguide lees je ook welk museum is opgedragen aan de tocht der tochten.
Welkom in Hindeloopen
Je zou denken dat Hindeloopen meer een dorp dan een stad is, maar niets is minder waar. Hindeloopen voelt misschien niet aan als een stad, maar het is er wel één. In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten, dit dankzij de ligging aan de voormalige Zuiderzee. Uiteindelijk is Hindeloopen uitgegroeid tot een belangrijke vissersplaats en Hanzestad. En niet te vergeten, Hindeloopen heeft ongeveer 900 inwoners.
In de zomer is Hindeloopen een drukbezochte plek in Friesland. Je kunt hier gemakkelijk een mini-steden-roadtrip maken waarbij je ook Makkum, Stavoren en Bolsward bezoekt. Het leuke aan deze roadtrip is dat je ook veel aan het water zit. Dus ben je een waterrat, dan kun je hier je hart ophalen.
Bezienswaardigheden in Hindeloopen
Je bent zo door Hindeloopen heen, maar neem tijdens je wandeling zeker ook even deze bezienswaardigheden mee.
Sluis en Sylhús
Als je op Google zoekt naar Hindeloopen, krijg je waarschijnlijk bij de foto’s dit plekje te zien. Dit is natuurlijk niet voor niets, want het is werkelijk een prachtig plekje. Het is eigenlijk alles in één uitzichtpunt. Zo heb je de sluis uit de 18e eeuw en Sylhús, ook wel het Tolhuis genoemd, dat werd gebouwd in 1619. Laten we ook het uitzicht op de haven niet vergeten, met de vele gekleurde bootjes die deze plek herbergt.
Reddingsboothuis van de KNRM
Nog een bezienswaardigheid die je veel tegenkomt op foto’s als je zoekt naar Hindeloopen, is het blauwe reddingsboothuis van de KNRM. Het past niet helemaal bij wat je ziet in Hindeloopen, maar ergens past het er ook perfect in. Dit blauwe huisje in de haven is een Rijksmonument en stamt uit 1911. Dit reddingsboothuisje werd veel gebruikt toen Hindeloopen nog aan de open Zuiderzee lag. Het werd vooral gebruikt door de reddingsbrigade om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden. Ook leuk om te weten is dat Hindeloopen één van de eerste reddingstations in Nederland had.
Wat te doen in Hindeloopen
Ja, Hindeloopen is een kleine stad waar meer dan genoeg te doen is. De stad zelf is niet erg groot maar omdat Hindeloopen veel geschiedenis bergt kun je hier gemakkelijk een (halve) dag doorbrengen.
Maak een stadswandeling
Een betere manier om Hindeloopen te ontdekken is er niet. Pak de benenwagen en slenter door de vele straatjes. Laat je leiden door je gevoel, sla rechts af waar je dat wilt doen. Zo kom je echt op de leukste plekjes uit. Wil je dat nou niet, dan is er een leuke – stadswandeling beschikbaar. Deze stadswandeling is ongeveer tussen de 2.5 en 3 kilometer en brengt je langs alle bezienswaardigheden.
Het Schaatsmuseum
In mijn zoektocht naar unieke museums in Nederland kwam ik bij dit exemplaar uit: het Schaatsmuseum. Ergens moet je wel een beetje fan zijn van schaatsen en al helemaal als het gaat over de Elfstedentocht, maar ook ergens is dit een must visit als je meer wilt weten van de geschiedenis van Nederland, want ja Nederland en schaatsen gaan hand in hand samen.
Museum Hindeloopen
Het museum over de geschiedenis van Hindeloopen mag je natuurlijk niet overslaan. Stap terug in de geschiedenis en ontdek bijvoorbeeld dat Hindeloopen vroeger een welvarend en rijke handelsstad was. Natuurlijk tref je niet alleen de oude rijkdom aan in dit museum maar ook zie je hoe ze hier vroeg zichzelf kleden en hoe het eruit zag aan boord van een Hindelooper schip.
Wandelen of fietsen naar Stavoren
Je bent een wandelaar of niet, maar een wandeling langs het water en over de dijk richting Stavoren hoort er wel een beetje bij. Natuurlijk, als je een fiets hebt, is dit ook erg goed te doen met de fiets. Het is ongeveer 1.5 uur tot 2 uur lopen en ongeveer 35 minuten fietsen.
Tip: stop bij het Nationaal Monument “Missing Airmen”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortten veel vliegtuigen neer in het IJsselmeer en vielen er veel dodelijke slachtoffers. Vele kregen geen gedenkplek omdat hun lichamen nooit zijn teruggevonden. Dit gedenkteken herdenkt alle slachtoffers gevonden of niet. Erg indrukwekkend.
Eten en drinken in Hindeloopen
Bij een bezoekje aan een leuk klein stadje hoort natuurlijk ook een overheerlijke lunch en laat nou net Hindeloopen een paar erg leuke lunchrooms en restaurants hebben:
Friese Doorloper
We ontdekten de Friese Doorloper bij toeval, toen we bijna de hoop op lunchen hadden opgegeven (omdat veel plekken gesloten waren vanwege het laagseizoen en omdat het zondag was). We liepen zomaar een steegje rechts in en daar was het. Het bevindt zich pal naast het Schaatsmuseum, wat het een perfecte plek maakt om te combineren met een bezoek aan het museum. Het eten is erg lekker, vooral de pannenkoeken en poffertjes waar ze om bekend staan. Echt een aanrader als je op zoek bent naar iets zoets.
- Eetcafé de Brabander: Als Brabander zeker een leuk en typisch café om lekker en simpel te eten. En je kunt hier een nachtje verblijven.
- Restaurant de 3 Harinkjes: Een visrestaurant met verse vis.
Overnachten in Hindeloopen
Wat is er nou leuker om je dag langzaam door te brengen. Verblijf daarom in één van deze accommodaties om er een complete dag uit van te maken.
Atelier B&B ‘Sinnestriel: prachtig ingerichte bed and breakfast
- Hylperhuis: wil je jezelf helemaal laten onderdompelen in het Friesland gevoel, dan is een overnachting bij het Hylperhuis een echt aanrader.
Praktische tips voor Hindeloopen
Wat is er nou leuker om je dag langzaam door te brengen. Verblijf daarom in één van deze accommodaties om er een complete dag uit van te maken.
Kom je met de auto dan zijn er twee grote parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. Dit lijkt ver maar je bent zeker met 5 a 10 minuten lopen in het centrum. Je kunt hier gratis parkeren.
Houd er rekening mee dat in het laagseizoen (en dan op een zondag) veel cafés en restaurants gesloten zijn of pas laat op de dag opengaan.