Blankenheim

Blankenheim | bezoek de verborgen parel van de Eifel

Zo dichtbij huis, snel te bereiken en leuk voor een dagje weg: Blankenheim. Tijdens een reis door de Eifel bezochten we deze kleine typische Duitse stad. Even iets anders dan wandelen en natuur,  dichtbij het Landal Park waar wij verbleven en daarom was het ook een makkelijke keuze om hier even langs te hoppen.

Blankenheim: klein middeleeuws stadje

Een klein middeleeuws stadje met ongeveer 8000 inwoners. Verrassend genoeg heeft deze kleine stad genoeg te bieden. Wij besloten er in de middag naar toe te gaan en het centrum te ontdekken. Het centrum van Blankenheim staat volgebouwd met typische Duitse huizen: wit met bruine strepen (Fachwerkhäuser). Erg leuk om te zien trouwens. Je krijgt gelijk het gevoel in een andere wereld te zijn.

Blankenheim ligt in het prachtige gebied de Eifel, een regio dit bekend staat om z’n prachtige natuur, dromerige dropjes en de vulkaan meren. Het is waarschijnlijk de meest romantische regio in Duitsland.

De burcht van Blankenheim

Blankenheim heeft ook een burcht die hoog boven de stad uitsteekt. In de 20ste eeuw raakte deze burcht erg in verval. Wat natuurlijk wel tof is dat de burcht daarna weer terug is opgebouwd. Tegenwoordig dient de burcht als jeugdherberg. Je kan de burcht zelf niet bezoeken maar je kan wel naar boven. Aan de linkerkant van de burcht heb je een mooi uitzichtpunt over de stad. Zeker de moeite waard om die aantal trappen te nemen.

Lees hier alles over de beklimmen van de Hoch Acht in de Vulkaaneifel

Kleinste huis van Duitsland

Blankenheim claimed het kleinste huis van Duitsland te hebben maar net zoals meerdere plekken in Duitsland. Helemaal zeker is het niet en nog steeds heeft niemand echt de eerste plek veroverd. Maar het kleinste huisje van Blankenheim is ook echt wel heel klein. Bizar dat men daar in kan wonen. Het lijkt er wel op dat ze nog ergens een gat hadden en dat volgebouwd hebben met een ‘huis’.

Wat te doen in Blankenheim

Verwacht niet dat je hier dagen door kunt brengen maar Blankenheim is wel een leuke stad om een dag of middag door te brengen.

De burcht van Blankenheim

Zoals hier boven al een klein beetje gemeld heeft blankenheim een burcht. Deze is gebouwd in 1115 op een heuvel. De burcht is 100 jaar lang verlaten geweest tot aan 1794. In 1936 werd je burcht omgebouwd tot jeugdherberg. Je hebt vanaf de burcht een mooi uitzicht over de stad.

Het Eifelmuseum

Je ziet daar een model van de Kartsein-grotten (Karststeinhöhle) waar de Neanderthalers zich 60 duizend jaar geleden vestigden. Er word ook de manier van leven vertoont rond 1900. De toegang is gratis dus een leuk uitje tussendoor of als het regent.

Het Carnival Museum

Helaas was deze dicht tijdens een bezoek aan Blankenheim maar houd je van carnival dan is dit zeker aan aanrader om te bezoeken. Heel het museum is gewijd aan de festiviteiten rond het vasten.

De middeleeuwse vakwerkhuizen

Dit kan je eigenlijk niet missen. Blankenheim draait hier om en het centrum is een en al wit met bruine gestreepte huizen. Slenter lekker rond en ontdekt deze charmante plek.

De bron van Ahr

Je verwacht dat een rivier vanuit een berg begint met stromen, nou deze niet. De bron van Ahr begint vanuit een kelder die in een huis gebouwd is in 1726. De Ahr-rivier is 89 km lang voordat hij de Rijn in gaat. De vallei van Ahr is absoluut prachtig om te ontdekken.

Freilinger See

Een klein meer net buiten de stad. Het bied tal van wateractiviteiten, zoals vissen, duiken en zwemmen. Is het nou geen weer om het water in te duiken dan kan je er ook gewoon lekker rondwandelen. Het meer heeft een rustgevend werking dus dat komt gelijk goed uit.

Ontdek de niet verborgen parel van de Eifel: Monschau

Wandelen rond Blankenheim

Het viel mij gelijk op dat Blankenheim omringt is met wandelroutes. Vele wandelingen passeren deze toffe stad. Ook vanuit Blankenheim zelf starten een aantal mooie wandelingen. De omgeving van Blankenheim is een wandelparadijs.

Eifelsteig route

Deze langeafstandswandeling (LAW) is maar liefs 313 km lang en brengt je langs de mooiste plekjes van de Eifel. Het Eifelsteig-pad doorkruist de gehele Eifeldal en loopt ook nog is door de stad. In Blankenheim eindigt de 6de etappe en begint de 7de. Een route die hoog op mijn wandel- hike bucket list staan.

Ahrsteig Gesamt

Deze 99.56 km lange route begint bij de bron van Ahr en gaat tot aan waar de Ahr uitmondt in de Rijn. Je kan hier kiezen voor twee verschillende routes (rood en blauw). De rode finishes in Altenahr, terwijl de blauwe overgaat in de rivie naar Sinzing, waar dus de Ahr uitmondt in de Rijn. Je kan schakelen tussen de twee routes via vier verbindingspaden.

Burgenroute

De Burgenroute is een zogenaamde partnerweg van de Eifelsteig. Wat het een partnerweg maakt is dat de route aan de zelfde voorwaarden moet doen als de Eifelsteig, dus een goede kwalitatieve wandelroute. De Burgenroute is 21 km lang en je doet er zo’n ongeveer 6 uur over. Zoals de naam al doet vermoeden is deze route vol met burchten. Genieten dus!

Overnachten in Blankenheim

In Blankenheim zelf zijn genoeg hotels en plekken om te verblijven. Zelf verbleven wij net buiten de stad in een Landal huisje. Omdat wij met honden waren wilde wij een plek waar de honden vrij kon zijn. Bij dit Landal park hebben ze hondvriendelijke huizen waar je hond met een omheining kan rondlopen. Heb je nou geen hond, dan is dit park ook een goede aanbeveling.

Verder kan ik je zeker ook deze hotels aanbevelen:

Ferienwohnung Steinmann – Bed & Breakfast am Eifelsteig: Als je iets meer aansluiting vinden bij enkele wandelroutes dan raad ik je aan om de overnachten in een van deze appartementen. Ze liggen iets verder van het centrum maar wel perfect in de natuur.

Blankenheim is een toffe stad

Vele van jullie hebben vast nog nooit gehoord van Blankenheim maar het is zeker een toffe stad. Omdat we het vaak allemaal zo druk hebben is Blankenheim een goed uitje als je er even snel tussenuit wilt. Niet alleen dat maar deze stad is ook een meer bezoekje waard.

Kende jij dit Duitse dorpje Blankenheim al? Zou jij dit dorp op een roadtrip door de Eifel willen bezoeken?

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga