kathedraal Duomo Milaan

De magische Kathedraal Duomo in Milaan

De Dom van Milaan of ook wel de Duomo Santa Maria Nascente is één van de grootste rooms-katholieke kerken ter wereld en de op twee na grootste kathedraal van Europa. De Sint Pieter in Rome en grote kathedraal in Sevilla zijn nog iets groter.

Kathedraal Duomo Santa Maria

Deze kathedraal moet je bezoeken en staat met stip op nummer één. De kerk is tot in de puntjes afgewerkt en bevat zeer mooie details. Je kijkt je ogen uit! De Dom is met zijn 108.5 meter hoog ook haast niet te missen tijdens je verblijf aan Milaan. In het hartje van Milaan staat deze kerk te pronken op het Domplein. Een zeer toeristische plek waar je al maar al te graag wilt rondlopen.

Het moment dat je de 500 treden heb getrotseerd en bij het eerste uitkijkpunt komt, snap je gelijk waarom dit een van de mooiste kathedralen is op de wereld. Het voelt als een klein sprookje en ik de prinses die er mag rondlopen. Ik ben op mijn plek, voel me rustig en geniet van al prachtige wat de Duomo te bieden heeft.

kathedraal Duomo Milaan
kathedraal Duomo Milaan

De geschiedenis of de Duomo

Eind 20ste eeuw werden er twee zware bronzen deuren van de hoofdingang toegevoegd. Op deze deuren zie je nu een voorstelling uit de geschiedenis van Milaan. Op het hoogste torentje staat nu sinds 1773 het beeld van Madonna in het goud. Momenteel (07-2017) is de kerk in renovatie en is het beeld van Madonna slecht te zien.

Maar liefst 500 jaar heeft de bouw van deze kathedraal geduurd. Het begin van de bouw is begonnen in de 14de eeuw en is pas eind 20ste eeuw voltooid. Later is de kathedraal ook nog gerenoveerd. De gotische kerk bevat 135 marmeren siertorentjes en meer dan 2200 beelden van marmer en is door de eeuwen goed bewaard gebleven. Het marmer wordt via een speciale weg aangevoerd en kwam uit de steengroeven bij Lago Maggiore.

kathedraal Duomo Milaan

Bezoeken van de Dom

Een bezoek brengen aan de Dom is het meer dan waard. Eigenlijk mag je dit niet overslaan als je in Milaan bent. Je moet dit gewoon bezoeken. Als je dan toch de Dom bezoekt van binnen, trek er dan ook tijd voor uit om het dak te bezoeken. Als je op het dak bent krijgt je een spectaculaire uitzicht over Milaan.

Het dak is bereikbaar via een lift of de trap. De trap is goedkoper om te bezoeken maar telt wel ruim 500 traptreden. Gelukkig had ik geen spierpijn maar een klim is het wel. Ook is de wachtrij een stuk korter als je besluit met de trap te gaan. Na de klim (of ritje met de lift) wordt je beloont met een prachtig uitzicht. Je kunt bij helder weer ver over Milaan uitkijken. Er wordt gezet als je goede ogen hebt dat je zelfs een klein beetje Alphen kunt zien.

Er is genoeg te vertellen over de Dom. Zoals we al zeiden heeft de bouw alleen al meerdere eeuwen geduurd. Als je alles te weten wilt komen over de Dom kan ik je een tour aanraden. Hierbij loop je met een gids door deze prachtige kerk waarbij je alles te weten komt over de kerk van vroeger en nu.
Als je de kathedraal van binnen bezoek vergeet dan niet de gehele kathedraal te bekijken. Je hebt verschillende plekken waar prachtige beelden staan. Ook het glas in lood is in prachtige vormen aanwezig. Het is ook mogelijk om een kaarsje te branden bij het beeld van de Heilige Maagd Maria.

Wist je dat?

  • De binnenkant verschillende schatten verbergt. Tegen betaling kan je restanten uit de Romeinse tijd bezoeken. Als je binnenkomt, ga je gelijk links en kan je via een trap naar beneden. Het ligt net iets onder de grond. Het is zeker een bezoekje waard.
  • De Duomo maar liefst 157 meter lang is en 92 meter breed.
  • Op 26 mei in 1805 Napoleon Bonaparte werd gekroond tot koning van Italië in de Duomo.
  • Als je de Duomo beu bent alle kanten op kunt om te gaan shoppen.
  • Je geen flits mag gebruiken als je binnen wilt fotograferen.
  • Dat de kathedraal 135 splitsen heeft en 2300 beelden.

Op stedentrip in Milaan? Bestel de handige reisgids Milaan van Time to Momo.
kathedraal Duomo Milaan

Wat moet je weten over de Duomo

Voordat je deze plek gaat bezoeken is het handig om een aantal dingen te weten. Tegen betaling kan je de kathedraal bezoeken (wil je alleen de Duomo van binnen zien en niet het dak op of museum in – dan is het gratis). Ze hanteren verschillende prijzen. De prijzen zijn geheel afhankelijk van hetgeen wat je wilt. Je hebt van 2 uur wachten in de rij tot skip the line. Maar ook zit er een verschil van entree tussen lift en trap. Wil je een groepstour dan betaal je ook meer.
Omdat ik maar kort in Milaan was heb ik voor skip the line gekozen. Via de website van Tiqets heb ik het ticket gekocht en betaalde 14 euro (2017) voor het ticket. Want ik besloot sportief met de trap te gaan, lift is dus duurder.
kathedraal Duomo Milaan
kathedraal Duomo Milaan
kathedraal Duomo Milaan

Skip the Line Duomo Milaan

Tip: je moet je ticket altijd ophalen bij de balie van Groups of Tour Operators, gelegen in Sala Delle Colonne (aan de rechterkant van de Duomo). Hier geldt je skip the line ticket nog niet en kan het dus zijn dat je lang in de rij moet staan. Ben dus op tijd om deze lange rij te vermijden. Ik was er vroeg en heb zelfs nog 45 minuten moeten wachten.
Als je eenmaal je ticket hebt dan is een skip the line echt ideaal. Waar andere weer in een andere rij moesten staan kon ik gelijk doorlopen. De wachttijden kunnen oplopen tot 2 uur. Ook bij de trap had ik niemand voor mij en was ik binnen no-time boven.
kathedraal Duomo Milaan

Handige informatie Duomo

  • Het is echt de moeite waard om iets meer geld te betalen en voor een skip the line te kiezen. Je krijgt er geen spijt van!
  • De Duomo is rolstoel toegankelijk.
  • Let wel op je kledingdracht. Ga niet te gewaagd gekleed.
  • Wegens dreiging is extra controle bij elke ingang. Houd hier rekening mee, dat het wachten iets langer kan duren.
  • Trek er een ochtend voor uit. Neem er de tijd voor om alles te bewonderen.
  • Loop ook eens een rondje om de kathedraal heen.
  • Loop op het plein door de vele duiven heen. Ze zijn niet bang en komen met grote getallen naar je toe, vooral als je eten hebt. Leuk voor een foto.

Deze kathedraal is een van de mooiste die ik heb mogen bewonderen. Als je in Milaan bent MOET je de Duomo zeker bezoeken. Je zal er geen spijt van krijgen! Zelf ben ik elke dag wel even langs de kathedraal gekomen, soms even om gewoon even te genieten van het mooist dat de Duomo van buiten te bieden heeft.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga