Museum aan het Stroom Antwerpen

MAS – Museum aan het Stroom met een 360° panorama dak

Een uitje naar Antwerpen is niet compleet zonder een bezoek aan het MAS,  het Museum aan het Stroom. Het MAS is niet alleen de bezoeken om het museum maar ook om de prachtige architectuur en het geweldige uitzicht.

Een tijdje geleden (in 2017) op een regenachtige dag brachten we een bezoek aan Antwerpen. We besloten plekken te bezoeken die goed waren voor zulke dagen. Toch wilde ik ook een plek bezoeken waar we toch een beetje konden genieten van het uitzicht over Antwerpen. De MAS is daarvoor een perfect plek. Je hebt overdekt veel dingen die je betaald kunt bezoeken maar wil je alleen het dakterras bezoeken dan is dat gratis.

Antwerpen met slecht weer? Ontdek wat je kunt doen met deze tips

Museum aan het Stroom Antwerpen

Geschiedenis MAS museum

Rond e 16e eeuw werd dit gebied rond de MAS speciaal ontwikkel voor alle havenactiviteiten met drie vlieten. In het midden stond het Hanzehuis. Gebouwd in 1564 maar helaas is dit afgebrand in 1893. In begin 19e eeuw lied Napoleon Bonaparte hier twee dokken aanleggen. Daarna breidde de haven zich meer en meer uit. Op de dag van vandaag is de haven in het noorden te vinden. Eind 20e eeuw waren de eerste dokken dus ook verlaten.

Museum aan het Stroom Antwerpen

De museums in de MAS

Het MAS is eigenlijk een grote  verzameling van verschillende museums. Dus eigenlijk een verzameling van verzamelingen. Er waren eind 20e eeuw vier soorten musea dit het niet meer zo goed deden. De voldeden niet meer aan de museumstandaarden. Het Vleeshuis, het Scheepsvaartmuseum, het Volkskundemuseum en het Etnografisch museum, deze vier besloten om de collecties samen te brengen. Zo is de MAS, het nieuwe museum ontstaan. In totaal heeft de MAS ongeveer 470.000 objecten. Let wel op dat er maar een klein deel wordt getoond. Ook heeft het museum een wisseling van exposities en andere tentoonstellingen. Ook heeft elke verdieping een thema.

Via deze kalender kan je ook gericht kijken wel exposities of tentoonstellingen er zijn.

De MAS verzamelt de sporen van Antwerpen die al jaren voor ontmoeting en uitwisseling zorgen. Omdat het al eeuwen voordoet verzamelt de MAS deze sporen en vertellen er (nieuwe) verhalen mee. Het gaat over de stad maar ook over de stroom en de haven. Je duikt letterlijk even terug in de geschiedenis.

Museum aan het Stroom Antwerpen
Museum aan het Stroom Antwerpen
Museum aan het Stroom Antwerpen

10 verdiepingen hoog

Vanaf de buitenkant lijkt het niet zo hoog maar het is toch echt 10 verdiepingen. Het is apart ingericht waardoor de weg naar boven elke keer een verassing is. Ook hebben de verschillende verdiepingen een prachtig uitzicht waardoor je elke keer weer anders Antwerpen ziet.

Reusachtige Dead Skull mozaïek

Onderweg kan je vanaf verschillende verdiepingen het reusachtige Tuyamans-mozaik zien. Als je erop staat, dan zie je er vrij weinig van, je moet ook echt de hoogte in om het grote kunstwerk te kunnen zien. Maar liefs 1600 m² groot is het werk Tuymans. Het verwijst naar het gelijknamige schilderij uit 2002. Met Dead Skull willen ze het heden en verleden samenbrengen, net zoals het MAS het doet.

Dit gigantische stuk telt maar liefs 96.569 stenen in 11 verschillende kleuren. Deze stenen komen uit elle uit alle hoeken van de wereld. Dat maakt het gelijk heel bijzonder. In 2009 tijdens de vrieskou werden de eerste stenen gelegd en in de zomer van 2010 werd de laatste steen gelegd.

Vanaf de 5de verdieping is Dead Skull het beste te zien.

Museum aan het Stroom Antwerpen

360° panorama dak

Een van de mooiste dingen (vind ik) die je kunt doen op de MAS is het panorama dak. Het is even een rit naar boven maar als je er eenmaal bent ontplooit Antwerpen. Door verschillende kijkgaten kan je genieten van het prachtige uitzicht over Antwerpen. Zelfs bij slecht weer is het nog mooi. Zie onderstaande foto’s maar.

Museum aan het Stroom Antwerpen
Museum aan het Stroom Antwerpen
Museum aan het Stroom Antwerpen
Museum aan het Stroom Antwerpen

Handige informatie over de MAS

De MAS in Antwerpen is gemakkelijk en gratis te bezoeken. Wel betaal je apart voor de exposities en tentoonstellingen. Verder is het raadzaam om met het openbaar vervoer te komen. Alles rondom de MAS is betaald parkeren en de kosten zijn hoog. Wil je die voor lief dan kan je erg dichtbij in een garage parkeren.

Verder heeft de MAS roltrappen om boven te raken. Alleen het laatste deel naar het dak is met de trap. Dit zijn twee trappen.

Het stukje rondom de MAS er ook erg leuk om te ontdekken. Binnen 15 minuten lopen ben je ook in het centrum van Antwerpen. Dus maak er een mooie wandeling van.

Voor actuele openingstijdens of andere informatie kan je het beste de website van de MAS raadplegen.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga