Štramberk

Bezoek het mooie historische stadje Štramberk in Tsjechië

Hou jij ook zo van het bezoeken van kleine mooie historische stadjes? Dan raad ik je zeker aan tijdens je roadtrip in het noordoosten van Tsjechië om een bezoek te brengen aan Štramberk. Dit Tsjechische stadje Štramberk is een stad vol geschiedenis en gekleurde huizen omringd met bossen en prachtige vergezichten vanaf de kasteeltoren. Een bezoek aan Štramberk is echt een must als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van deze regio.

Inhoudsopgave

Historische stadje Štramberk

Štramberk is een eeuwenoude stad in het noordoosten van Tsjechië. Dit stadje ligt in de regio Moravie-Silezie en ligt vlakbij de grens van Polen en Slowakije. Het is een uniek pittoresk stadje dat in zijn geheel gebouwd is rond het kasteel. Van het kasteel is momenteel alleen nog maar de kasteeltoren over (daar later meer over). Dit pittoreske stadje met de bijnaam “Moravisch Bethlehem” werd gesticht op 4 december in 1359.

Štramberk
Štramberk
Štramberk
Štramberk
Štramberk

De gekleurde huisjes van Štramberk

Als je Štramberk inloopt valt je gelijk één ding op en dat zijn de vele gekleurde en houten huisjes. De huizen zijn erg schattig en met een zonnetje erop zijn ze nog even een stukje mooier. In de stad zelf is veel groen aanwezig waardoor het stadje nog meer kleur krijgt. Het is erg leuk om door de smalle straatjes van Štramberk te struinen. Het ene straatje is nog mooier dan het andere.
Alles komt uiteindelijk samen op het kleine plein. Er zitten daar een aantal hotels en restaurants waar je goed kunt overnachten of kunt eten. Soms is het een combinatie van beide.
Štramberk
Štramberk
Štramberk
Štramberk
Štramberk

De beroemde Štramberkse ore

Laten we gelijk even met iets lekkers in huis vallen, namelijk de Štramberkse ore. Je ruikt het al als je het stadje in komt en de Štramberkse ore zijn dan hier ook niet weg te denken. De Štramberkse ore zijn gemaakt in de vorm van een mensenoor en smaken een beetje naar taaitaai maar dan niet zo taai (snap je deze nog). Ze worden al bijna 800 jaar volgens traditioneel recept gemaakt. Het recept is geheim en in veel bakkerijen weet alleen de bakker de ingrediënten.

Er leuk om een kijkje in de keuken te nemen bij de Hezky’s familie. Daar worden de Štramberkse ore nog op traditionele wijze gemaakt. Je kan een kijkje nemen op de zolder om te zien hoe de ore gemaakt worden. Het recept is van zijn moeder en tot op de dag van vandaag weet niemand behalve hij en zijn moeder wat erin zit.

Natuurlijk kun je niet naar huis zonder te proeven (want lekker) en zelf een extra voorraad in te slaan.

Štramberk
Štramberk ore
Štramberk ore
Štramberk ore

Lunchen bij Pizzeria Piccolo

Natuurlijk kun je plaatsnemen in één van de restaurants op de plein maar ook een aanrader is om te gaan lunchen bij Pizzeria Piccolo. Wij hebben daar jawel voor lunch een erg goede pizza op. Het is een klein restaurant maar er hangt een geweldige sfeer. Ook de tafels zijn deels bedekt met prachtige stenen en zo ook de muren.
Štramberk lunchen
Štramberk lunchen

Beklim de Truba toren – een eeuwenoude kasteeltoren

Hoog boven het stadje steekt deze Truba toren al uit. Vroeger was deze toren onderdeel van een kasteel maar helaas bestaat momenteel alleen de toren nog. De toren verkeert in originele staat en is een klim naar boven waard. Vanaf het houten platform je ook het beste uitzicht over de regio. Vanaf het plein is het zo’n 10 minuten lopen door de leuke straatjes van Štramberkse richting de Truba toren. Daarna is het een aantal traptreden naar boven voordat je ultiem mag gaan genieten van het 360 graden uitzicht.

Het uitzicht is bij helder weer echt fantastisch. Zo heb je sowieso een prachtig uitzicht op het stadje maar zo ook op de bergtoppen van Beskiden en een stuk van de stad Ostrava waar één keer per jaar het festival Colors of Ostrava plaats vind. Wij hadden dan ook echt geluk want helder met een aantal stapelwolken en konden we erg ver kijken.

Štramberk
Štramberk
Štramberk
Štramberk

Dagtrip Štramberk

Het stadje Štramberk is echt perfect om te bezoeken tijdens je roadtrip door de regio Moravie-Silezie. Je kunt er zelf een nachtje verblijven in het Hotel Šipka. Ook is Štramberk perfect aan te rijden vanuit Ostrava. Je bent dan zo’n 40 minuten onderweg en je kunt dan meerdere plekken op één dag bezoeken zoals de “Stezka Valaška” een houten uitzichttoren in de Beskiden gebergte.
Štramberk
Štramberk
Ik maakte deze reis in samenwerking met Visit Czech Republic, Noord-Moravië en Colors of Ostrava. Zoals je van Toffe Hotspots gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga