Colors of Ostrava bezoeken

Festival Colours of Ostrava in Tsjechië | complete gids

Je hebt natuurlijk heel veel grote bekende festivals zoals Tomorrowland, Sziget, Defqon, Pinkpop maar nu heb je ook Colours of Ostrava die je aan je lijstje mag toevoegen. Al jaren en jaren is Colours of Ostrava een bekend festival dat vooral mensen trekt uit de buurlanden van Tsjechië maar minder uit andere Europese landen, en dat is jammer. Toffe Hotspots ging er heen en niet zonder reden want laten we maar eens gaan kletsen over Colours of Ostrava op de meest unieke festivallocatie ever.

Maak kennis met Colours of Ostrava

Het muziekfestival Colours of Ostrava begon eerst klein in de beroemde wandelstraat Stodoini, dat echt volstaat met barren en clubs. In het eerste jaar waren er zo’n 8000 mensen aanwezig verspreid over twee dagen met ruim 50 bands en 24 dj’s. In 2004 bereidde het festival uit naar drie dagen en in 2006 naar vier dagen.
Colours of Ostrava groeide niet alleen met het aantal mensen maar ook met de locatie. Zo begon het in Stodoini, ging het verder naar het Silezische Ostrava-kasteel en verhuisde in 2012 naar de Lower Vitkovice Mines, waar het festival de laatste jaren plaats vindt.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Lower Area of Vitkovice

Nu de locatie want OMG die is toch een partij tof. Colours of Ostrava wordt sinds 2012 gehouden op de Lower Area of Vitkovice, een locatie net buiten het centrum van Ostrava. Dolni Vitkovice is een enorm industrieel mijncomplex met hoogovens en andere soorten constructies die bij een mijn horen. In 1998 werd de werkende mijn gesloten en is deze plek langzaam vereeuwigd als een bewijs van de leidende rol van Ostrava in de Europese industriële revolutie. De mijn staat momenteel op de lijst van de voorlopige UNESCO-werelderfgoedlijst.

In 2007 werd de Lower Area of Vitkovice, een Nationaal monumentaal gebied tussen de Hlubina mijn, Coking Plant en Blast Furnace staalproductie. Het is een speciale driehoek omdat het op geen één plek in de wereld voorkomt dat het op deze manier, op dezelfde plek , mijnbouw wordt uitgevoerd. Want hetgeen wat uit de grond werd gehaald, werd direct verwerkt tot product en zo bij elkaar erg uniek.

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava 2022

Eindelijk na twee lange jaren van bijna geen festivals was Colors of Ostrava weer mijn eerste grote festival. Helemaal wist ik niet wat ik ervan moest verwachten want niemand die ik ken is er ooit geweest. Dan maar op goed vertrouwen naar het muziekfestival in Ostrava en mezelf 100% laten verrassen.

Dag 1

Ik kwam laat in de avond aan en besloot toch nog even richting Coulors of Ostrava te gaan. We zouden elkaar ontmoeten en ik zou mijn perskaart en toegangsbandje krijgen. Vele van de andere bloggers/journalisten waren lekker aan het feesten maar gelukkig waren er twee voor de ontmoeting gekomen. Vanuit daar dronk ik mijn eerste biertje (want Tsjechië en bier gaan hand in hand samen) en besloten we een rondje te lopen. Als snel kwamen we uit bij Drive stage waar Fatoumata Diawara bezig was. Genoten! Daarna was het tijd om het hotel op te zoeken.

Colours of Ostrava

Dag 2

De tweede dag stond in het teken van zonneschijn, regen, bier, rete goeie bands, gezellige mensen, dansen en VIP. Colours of Ostrava begon echt voor mij en man wat was deze dag goed. We zijn van de één bij de andere goede (nieuw ontdekte – voor mij) artiest/band geweest; van Prinses Nokia, Phebe Bridger, Franz Ferdinand, Bakermat en de Killers als afsluiter. De regen gooide soms wat roet in het eten maar gelukkig hadden we VIP passen waardoor we droog hebben kunnen staan – op een paar regendansjes tussendoor.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Dag 3

We begonnen de dans-vermoeidheid en de lange persdagen op dag 3 wel te voelen. Gelukkig stond er naast weer een aantal toffe optredens iets anders leuks op de planning, namelijk het beklimmen van de Bolt Tower. Tijdens het festival heb je ook de kans op deze toren te beklimmen en om vanaf het platform het mooiste uitzicht over het festival en Ostrava te hebben (lees hier onder meer over de Bolt Tower). Verder hadden we een heerlijk drankje en taartje op de Bolt Tower. Je kon zelfs hier van de muziek van de Glo Stage meegenieten. Verder waren er weer goede artiesten aanwezig zoals LP, Kings of Convenience en Alex Thesleff.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Dag 4

Alweer onze laatste dag op Colours of Ostrava en ik merk dat ik eigenlijk nog geen afscheid wil nemen. Gelukkig staat er vandaag buiten een aantal regenbuien ook ontzettend veel toffe optredens op het programma. Al vroeg op de avond treed één van mijn favoriete band of dit moment op; Chef Special. Een Nederlandse band met een keigoed optreden. Wel jammer dat ze al zo vroeg op de dag optreden want ik denk dat het later op de avond nog veel beter was geweest. Daarna was het tijd om te schuilen want er raasde een kleine storm tijdens het optreden van Inhaler over het terrein.

Na de buien besloten we een rondje te lopen en eten te zoeken. We kwamen per toeval uit bij Luvver op Glo Stage en mensen zoek deze band op. Een dikke ontdekking en nu favoriet op Spotify. Ik merkte op deze dag dat mijn voeten en mijn lijf echt op waren. Helaas heb ik dan ook één van de grootste Nederlandse DJ’s Martin Garrix moeten missen. Gelukkig wel op en top genoten van vier dagen Colours of Ostrava.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

De Bolt Tower

Een must als je op Colours of Ostrava bent is het beklimmen van de Bolt Tower. Oké, je gaat niet echt klimmen want er is een trap en lift aanwezig maar man wat een geweldige ervaring. We hadden een tijdslot om 20.00 uur en dat betekent golden hour en wie lief vraagt, krijgt een prachtige zonsondergang met echt nog een vetter uitzicht over het festivalterrein.

Buiten het Bolt Café is kun je ook over de 235 meter lange brug wandelen die om de Bolt Tower heen is gewikkeld. Dit is voor de adrenaline junkie extra leuk. Ook zag ik sommige mensen willen hun billen dichtknijpen maar angsten zijn er om te overwinnen. En de beloning is het prachtige uitzicht.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Handige informatie Colours of Ostrava

Colours of Ostrava is een nog niet bekend festival in Nederland en daarom zul je niet overal de informatie vinden die je nodig hebt. Daarom heb ik hier een aantal handige dingen op een rijtje gezet voor je.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je er op verschillende manieren komen. Zo vloog (1 uur en 15 minuten) ik vanuit Amsterdam naar Praag en pakte ik daar de trein (3 uur en 15 minuten) richting Ostrava. Voor mij waren de taxi’s tussen het vliegveld en treinstation geregeld. Reken er op dat je van het vliegveld naar het treinstation in Praag zeker 40 minuten onderweg bent. Dus neem hier genoeg speling want de trein gaat maar enkele keren per dag.

Ook kun je de trein op het vliegveld nemen naar het treinstation. Dit is een stuk goedkoper en bijna net zo snel. Alhoewel je voor een taxi in Tsjechië ook niet veel geld betaald.

Colours of Ostrava

Waar kan ik overnachten?

Wil je naar Colours of Ostrava, begin dan vroeg met het boeken van je hotel. Vroeg bedoel ik niet maanden van te voren maar een aantal weken mag je er wel voor rekenen. Ostrava is de derde grootste stad van Tsjechië maar ondanks dat heeft de stad niet heel veel hotels en overnachtingsmogelijkheden.

Het is daarom ook handig om dit van te voren vast te leggen. Wij sliepen in het Harmony Hotel, op 30 minuten lopen en 10 minuten met de tram. Ook kun je ervoor kiezen om op de festivalcamping te verblijven. Dit kun je regelen tijdens de aankoop van je ticket. Hier vind je alle hotels en overnachtingsmogelijkheden in Ostrava via Booking.com. 

Eten en drinken

Laten we zeggen dat je hier spot maar dan ook echt spot goedkoop kunt drinken. Bier, halve liters voor 1.5 euro en water is zelfs gratis bij te tappen. Eten is er echt in overvloed. Ik durf te wedden dat iedereen hier wel een maaltijd kan vinden die men lekker vind. Ik lieg niet als ik zeg dat er meer dan 100 foodtrucks aanwezig zijn. Vegetarisch? Geen probleem. Allergieën? Neem een vertaalkaart mee want velen spreken geen goed Engels. Je kan betalen met kaart of contant, je hebt geen muntjes nodig.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Neem contant geld mee!

Op veel plekken kun je pinnen maar op veel plekken helaas ook niet. Zo kon je bij de VIP niet pinnen, bij vele foodtrucks en bijvoorbeeld bij de lockers niet (dit was zo in 2022). Op het terrein staan er meestal verschillende pinautomaten waar je geld kunt opnemen.

Drugs en alcohol?

Laten we als eerste even benoemen dat alcohol sterk aanwezig is in de vorm van bier. Dat is ook niet gek want Tsjechië staat bekend als het land van de hoogste bierconsumptie. Gelukkig zie je maar weinig mensen echt stomdronken zijn. Vele zijn aangeschoten. Ook heeft het bier Radegast (wat ze voornamelijk geven op het festival) maar een 4% alcoholpercentage. Niet heel hoog dus! En drugs is natuurlijk niet toegestaan maar op één of andere manier zie je dat ook zeer weinig terug op het festival.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Wat kost Colours of Ostrava

Ik ga het gelijk over de vierdaagse pas hebben want je wilt echt niet maar één dag gaan. Voor ongeveer vier dagen ben je zo’n gemiddeld 110 euro kwijt. Deze prijs is als je vroeg boekt maar kom je later in het jaar dan zijn ze duurder (rond de 130 euro). Prijzen veranderen elk jaar en daarom raad ik je aan om een kijkje op de website te nemen.

Wel of geen VIP?

Wij waren daar als VIP en kan je vertellen dat dit echt een verademing is. Een speciale VIP wc en een podium bij main met eetgelegenheid en hangmatten. Ook was het erg handig om hier te schuilen tijdens de regen. Je hebt ook een snelle ingang en je hebt meerdere ruimte waar tot je als VIP toegang hebt. Voor 250 euro (2022) heb je al een vierdaagse VIP-ticket.

Veel meer dan alleen muziek

Colours of Ostrava is veel meer dan alleen maar muziek. Het festival staat bekend om zijn grote variatie aan activiteiten, shows, lezingen en andere dingen om te doen. Zo kun je naar de kapper, een massage krijgen, haar in laten vlechten, paint workshop volgen, karaoke zingen in de YouTube tent, wedstrijd handbiken en nog veel en veel meer. Aan vier dagen heb je eigenlijk te weinig als je alles wilt zien en doen.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

Een erg schoon festival

Het eerste wat mij direct opviel was over hoe schoon het festivalterrein elke keer was. Natuurlijk zag je hier en daar wel een plastic beker liggen maar verder zeer weinig. Dit komt denk ik ook omdat men hier doet aan refurdibul bekers (kun je huren met borg) en er echt overal zakken hangen en prullenbakken staan.

Colors of Ostrava

Brengt kleur terug in de stad. Ostrava stond jarenlang bekend als de ‘black heart’ van Tsjechië en dat had allemaal te maken met de mijnbouw. Het was een lelijke, ruige kolenmijn- en industriestad. Gelukkig weten ze daar momenteel door o.a. Colours of Ostrava meer kleur aan te geven. Overal waar je kijkt in de stad staan kleurrijke gebouwen en daarom heeft het festival (met een knipoog) de naam kleuren van Ostrava gekregen en vindt het festival plaats in de kern van de mijnbouw; namelijk Dolni Vitkovice. Men wilt laten zien dat ze niet meer de Black Heart of Tsjechië zijn maar een prachtige kleurrijke stad met een te gek festival.

Ontdek ook: het prachtige historische stadje Stramberk op 30 minuten rijden van Ostrava. 

Ostrava bezoeken
Ostrava bezoeken

Ik maakte deze reis in samenwerking met Visit Czech Republic, Noord-Moravië en Colors of Ostrava. Zoals je van Toffe Hotspots gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga