Seinpoststelling IJmuiden

Overnachting een in Seinpoststelling in IJmuiden aan Zee

Je kent ze wel, de unieke overnachtingen die verspreid liggen over Nederland en de Seinpoststelling in IJmuiden aan Zee is er daar één van. Verborgen in de haven van IJmuiden, aan het water met zicht op de haven is deze overnachting zeer uniek te noemen. Wij sliepen er een nachtje en ik vertel je daar hier alles over.

De Seinpoststelling in IJmuiden

Lang, decennialang zorgde deze seinpost ervoor dat de schepen en boten veilig naar de haven en sluizen van IJmuiden konden varen. De haven en de sluizen van IJmuiden zijn eigenlijk de ingang van de Amsterdamse haven. Naast de Rotterdamse haven is dit een drukke plek waaronder ook de DFDS uitvaart richting o.a. England. Helaas na jaren van trouwe dienst werd deze seinpost overbodig maar gelukkig voor ons werd er na jaren wel een unieke overnachting in Nederland geboren.

Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden

Het tweede leven begon!

Zoals de eigenaren van de Seinpost het nu ook wel noemen. Het was jaren al een prachtplek aan de haven maar sinds afgelopen jaar hebben Bob en Melissa er een nieuwe toffe plek van gemaakt. Ze hebben de seinpost omgetoverd tot een uniek 1-kamer hotel met echt het meest mooie uitzicht over het strand, de zee, de haven en de pieren.

De Seinpost heeft een prachtig nieuw interieur gekregen en je wordt echt in de watte gelegt. Zo krijg je een heerlijk bed, een fijne regendouche en een heerlijk ontbijtje (met uhm nogmaals een te gek uitzicht). Wat wil je nog meer. Nou in de avond, als het donker wordt genieten van alle prachtige lichtjes die de donkere nacht doet opbloeien.

Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden

Nog een klein stukje terug de geschiedenis in

De seinposten langs de kust zijn er eeuwen en overal langs de Nederlandse kust te vinden. Zo zijn er sinds de 16de eeuw op hoge duintoppen of, zoals in Zeeland, op kerktorens uitkijkposten. Deze dienden eigenlijk als baken voor vissers en andere soorten verkeerd op het water als baken. Ook in het begin van de 16de eeuw werden deze soms gebruikt om kustbewoners te waarschuwen voor aanvallen vanuit zee.

De seinposten waren tussen 1799 en 1813 uitgerust met kusttelegrafen of semaforen. Dit zijn seinsystemen die visuele berichten door seinde bij aanval uit zee. IJmuiden vormde een Seinpoststelling met de kleine vuurtoren en de grote vuurtoren. Samen vormde ze een lichtlijn om de haven te markeren, een erg belangrijk, misschien wel het belangrijkste communicatiemiddel met de scheepvaart.

En zoals je al kon lezen is deze seinpoststelling naar jaren en jaren trouwe dienst overbodig geworden door moderne communicatiemiddelen. Wegens veiligheidsredenen zijn de seinlampen van de stelling verwijderd. Gelukkig is de rest wel bewaard gebleven en kan jij daar nu gaan genieten van een stukje Nederlandse geschiedenisS

Seinpoststelling IJmuiden

Overnachten in een seinpost

Eindelijk is de dag aangebroken en mogen we gaan overnachten in deze oude seinpost. Ik ga niet teveel verklappen maar wat een plek! Bij aankomst vang je het eerste zuchtje wind op dat uit zee komt. Heerlijk dat we hier nu al een soort van uit kunnen waaien. We maken daarna gelijk intrede in het hotel en wauw – wat is het mooi ingericht. De oude elementen zijn nog goed aanwezig en combineert met het nieuwe. Een prachtige zwarte keuken met met een vaatwasser en koelkast.

De rest van het 40 vierkante meter hotel is ingericht met blauw – oranje elementen. Hier en daar een stapje terug de geschiedenis in met deze onderstaande prachtige kast met bijzondere deuren.

Het bed en de mini badkamer bevinden zich naast de woonkamer. Het is klein maar precies genoeg voor twee personen. Eigenlijk is het niet klein maar gewoon erg knus. Aan alles is gedacht, zo ook de witte hangmat van de vorige inrichting. Past nu perfect bij deze manier van overnachten.

Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden

Turen met de verrekijker

Bij aankomst zag ik ze gelijk al liggen; de verrekijker en de monoculair. Ik verloor geen moment en ging lekker vanuit mijn hangmat schepen spotten. Het leuke van dit is dat je echt heel ver kunt kijken. Je kan zelfs op sommige boten de bemanning zien. Erg interessant hoe zoiets werkt. Maar het allerleukste vond ik nog het spotten van dieren. Je ziet hier echt heel veel vogels en andere zeedieren.
Seinpoststelling IJmuiden

Van rust tot genoeg te doen

Aan twee dagen (één nacht) heb je eigenlijk niet genoeg. Eerst wil je overal lekker van bij komen in de Seinpost. Dat doe je eerst met een lekker wijntje op het balkon en daarna heerlijk dineren met uitzicht op de haven. In 20 minuten lopen ben je bij het strand en de bekende pier van IJmuiden. Ook het Bunker Museum en Nationaal Park Kennemerduinen liggen op loopafstand van de Seinpost en zijn echt een must om te bezoeken. Nog tijd over? Bezoek dan Haarlem en ontdek deze te gekke stad (op 20 minuten met de auto of de bus van de Seinpost).
Seinpoststelling IJmuiden
Haarlem wat te doen

Een overnachting vol romantiek

Even om dit artikel af te sluiten – je zou het niet verwachten als je van buiten de seinpost aanschouwd maar alles voelt zo romantisch aan. De stilte maar op de achtergrond, het geluid van de zee en de vogels. De zonsondergang die je bekijkt vanaf het balkon en die rustig aan de zee in zakt. Het is het complete plaatje van rustige verlichting met kaarsjes en een heerlijk geurtje in de kamer. Alles past, alles klopt.
 

Boek hier de overnachting in de Seinpoststelling

Seinpoststelling IJmuiden
Seinpoststelling IJmuiden

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga