Den Dolaard Campspace

Overnachten in een yurt tussen de ezels

Ezels, ik hou van ezels. Ze zijn by far mijn favoriete dieren. Zijn lekker eigenwijs, ontzettend lief tegen wie ze mogen en hebben gewoon leuke lange oren. Als er dan een kans zich voordoet om tussen de ezels te gaan overnachten, pak je die natuurlijk met beide handen aan. Ik sliep een nacht in de yurt van Den Dolaard in Vaals-Brabant, België. Kom ik neem je mee op dit avontuur.

Overnachten in een yurt, tipi tent of je eigen tentje

Het kan allemaal bij Den Dolaard. Deze grote ontmoetingsplek is een plek voor iedereen. Het terrein deel je met een aantal ezels, de baas Jan en andere gasten. Natuurlijk kun je helemaal back to basic gaan kamperen en neemt je lekker je eigen tentje mee. Maar op het terrein staan ook twee andere overnachtingsmogelijkheden; een yurt en een tipitent.

Zelf sliep ik een nachtje in de yurt met een geweldig uitzicht op de natuur en zijn koeien. De koeien zijn trouwens erg nieuwsgierig en komen dan ook graag een kijkje nemen met wie er de nacht doorbrengt.

Den Dolaard Campspace
Den Dolaard Campspace

Slapen tussen de ezels

Als eerst laat ik je even weten dat je natuurlijk niet letterlijk slaapt tussen de ezels. Dit zou dan wel een hele rare bedoeling worden maar ze zijn wel dichtbij. Op aanvraag kunnen de ezels in de wei naast je staan. Het enige wat jou en de ezels van elkaar scheiden is een draad. Als je dit niet van te voren laat weten dan kan het zijn dat de ezels in de zomer op een wei buiten het terrein staan. Dit is omdat ze anders niet genoeg eten en begrazing hebben.
Den Dolaard Campspace

Den Dolaard Campspace

Den Dolaard Campspace

Een gelukkig persoon

Hoe gelukkig kan een persoon zijn als ze weet dat ze gaat overnachten in een yurt en mag knuffelen met een hele hoop ezels. Samen met Jan ging ik in de avond, tijdens zonsondergang richting de zomerweide. Daar staan van het moment van schrijven (juni 2021) 7 ezels. Al vanaf ver hoor je ze naar elkaar roepen. Wat een leuk geluid, vooral voor iemand die zo van ezels houdt.

Natuurlijk komen we daar om te knuffelen. Eenmaal in de weide kan mijn geluk niet op en loop ik de hele avond met een glimlach rond. Ezels zijn soms best wel dominant en erg opdringerig en dat merkte ik ook gelijk want ze wilde het liefste op mij klimmen. Ik kreeg wel te horen dat ik het goed deed bij de ezels want dat is iets van je gelijk kunt merken aan het gedrag van deze dieren. Toen het eenmaal donker begon te worden was het tijd om afscheid te nemen en terug te lopen naar mijn overnachting voor de avond.

Den Dolaard Campspace

Den Dolaard Campspace

Kampvuur en een buitendouche

Wat wil je nog meer want deze overnachting heeft gewoon zijn eigen basic buitendouche, gevuld met houten planken en klimop planten. In de avond heb je de mogelijkheid tot een heerlijk kampvuurtje nadat je je eten hebt gemaakt in de buitenkeuken (wel overdekt). In de koelkast staan allemaal dingen die je kunt delen. Top! Je eet je maaltijd lekker weg aan het kampvuur waarbij je de sterren aan de hemel ziet verschijnen. Als je ogen langzaam beginnen dicht te vallen, is het tijd om het bed (of je tent) in te duiken ;).
Den Dolaard Campspace
Den Dolaard Campspace

Den Dolaard Campspace

Wat is er in de omgeving te doen?

Den Dolaard ligt in het oosten van Vlaams Brabant vlakbij het dorpje Zoutleeuw. Deze omgeving staat bekend om zijn wijngaarden. Er is ook een speciale wijnwandeling uitgezet in de omgeving. Ook raad ik je aan om een avondwandeling, tijdens het gouden uurtje te maken bij de Vinne. Dit is een grote vogelplas, met vlonderpaden op 10 minuten lopen. Echt onwijs mooi en erg rustgevend.
Den Dolaard Campspace

Den Dolaard Campspace

Liefde voor de ezels

Jan, de eigenaar van Den Dolaard en het baasje van de ezels heeft hier een pracht plek samengesteld. Een filosoof en doendenker is Jan, het hele jaar door organiseerd hij trektochten met zijn ezels. Ook is Den Dolaard een ontmoetingsplek, ook wel een praatplek voor jongeren uit de omgeving. Ze kunnen hier samen komen om het gesprek met elkaar aan te gaan of gewoon lol te hebben.

Passie, dat is wat ik zie. Alles klopt gewoon tijdens een overnachting hier. Je moet geen 5 sterrencamping verwachten maar juist dat stukje back to basic is de charme van deze plek. Het is niet perfect maar precies goed.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga