IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Overnachten op een IJsselmeerkotter GM-26 uit 1947

Slapen op een oude IJsselmeerkotter, klinkt super tof! Een overnachting die zeker op jouw verlanglijstje moet als je van slapen op het water houdt. In het centrum van Den Bosch kan dat en kun je dus uniek gaan overnachten op een boot, een oude IJsselmeerkotter. Kom ik neem je mee op dit avontuur!

Een ruwe diamant de GM-26

Een stukje geschiedenis heeft deze oude IJsselmeerkotter wel. In 1947 kwam de GM-26 tot leven en is een authentieke kotter van de eerste generatie Nederlandse gemotoriseerde kotters. GM staat voor Genemuiden en trotseerde vroeger de Zuiderzee en het Ketelmeer voor de mossel- en palingvisserij en deed later ook nog eens dienst als diepzeevissersboot.

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Onze eerste kennismaking

Middenin hartje Den Bosch ligt deze prachtige oude IJsselmeerkotter. Bij aankomst wacht Kapitein Pronk ons al op en krijgen we gelijk een rondleiding met een mooi stukje geschiedenis. Deze oude kotter vaart al sinds 1947 en dat is terug te zien aan de mooie fotocollage in de kajuit. Als we klaar zijn met de instructies en de rondleiding besluiten we een rondje te gaan varen.
IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Eropuit met de GM-26

Wil je nog meer dan alleen overnachten op een boot, dan kun je ook een stuk gaan varen door Den Bosch. Niet letterlijk door centrum van Den Bosch want dat mag niet maar wel over de wateren rondom Den Bosch. Dit maakt de overnachting op de GM-26 toch wel helemaal compleet. Echt een ervaring en eentje die perfect past bij Toffe Hotspots.

Wil je nou meer avontuur dan kun je ook kiezen voor een ander arrangement en dan kan je met de GM-26 bijna alle kanten op. Zo kunt je kiezen om te gaan overnachten in het Biesbosch, je slaapt dan twee nachten in dit natuurgebied en vanuit daar kun je het Biesbosch dan gaan ontdekken. Hoe tof!

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Van alle (on)gemakken voorzien

Tijdens ons nachtje weg op deze IJsselmeerkotter ontdekten we gelijk dat slapen op een oude kotter zijn voor- en nadelen heeft. De nadelen zijn niet zo zeer storend maar meer een ultieme beleving. Kijk, ik zal het even uitleggen. Dat comfort en deze klassieke kotter nu goed samen gaan wilt niet zeggen dat dit altijd zo was. Je hebt nu een heerlijk tweepersoonsbed, de luxe van een heerlijke bank en verder van vele gemakken voorzien maar daarbij hoort natuurlijk de charme van vroeger.

Wij wilden natuurlijk de echte authentieke beleving ervaren en die kregen we ook. Dit betekend letterlijk je hoofd stoten, zeker vooral in het begin (vier keer, oeps) want als via de steile gele trap naar boven klimt merk je toch dat alles veel kleiner is dan dat je bent gewend. En wat dacht je ervan op de vroege ochtend bijna uitglijden omdat er een laag dauw op het dek ligt of middenin de nacht naar de WC moeten waarvoor je eerst over het dek moet lopen. En laat we niet het douchen vergeten wat aankomt op douche op een hele kleine plek – zoals ze vroeger ook deden.

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Heerlijk slapen op het water

Het is (serieus) lang geleden dat ik zo lekker heb geslapen. Ik weet uit ervaring dat slapen op het water fijn is maar ooh mensen dit was goud. In de vroege ochtend werden we wakker door een dauwdruppel die viel op ons gezicht, we rekte ons uit en konden beide niet geloven dat we een heerlijke nacht achter de rug hadden.

Kapitein Pronk

Je kent wel van die mensen die leven voor het water en Vincent – ook wel bekend als Kapitein Pronk leeft een leven op en rond het water. Hij woont op een boot met zijn gezin, vrouw en dochter en heeft een eigen jachtonderhoudsbedrijf. Helpt daarnaast nog mensen die pech hebben op het water en heeft dus sinds een tijdje deze toffe overnachting. Als je Vincent zo hoort praten dan hoor je passie, heel veel passie en dat is ook wat je terugziet en voelt tijdens deze overnachting. Wist je trouwens dat zijn dochter de hele inrichting heeft gedaan, super tof!

Ook is Vincent nog bezig met een nieuw project: The Coon. Een Tiny House op het water en ik kan niet wachten om hier kennis mee te maken. Want zoals Vincent vertelt “er is meer dan genoeg ruimte op het water, laten we daar slim mee omgaan”.

IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Een verlangen naar avontuur

Dat is wat je nodig hebt als je een toffe overnachting wilt op een boot zoals deze IJsselmeerkotter – een avontuurlijk verlangen. Ik vond het fantastische om te ervaren hoe het is om op een schip te wonen (ook was het maar voor één nachtje). Het is even wennen maar buiten je hoofd stoten wennen bv de zeebenen snel.
IJsselmeerkotter GM26 Den Bosch

Overnachten op een boot

Ja, dit is by far wel één van mijn meest toffe en unieke overnachtingen. Er zit een verhaal achter – stukje geschiedenis, een passie van een kapitein en vooral een slaapervaring die ik nooit meer vergeet. Misschien ga ik zelf ook ooit op een boot wonen, wie weet maar voor nu blijft het bij een ervaring, een toffe ervaring van slapen op het water.

Boek hier een nachtje

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga