Kasteel Het Steen Antwerpen

Het Steen – het kasteel in hartje Antwerpen

Als klein kind wilde ik altijd al leven in één kasteel. Als een prinses of zelf koningin. Het leven in die tijd was niet makkelijk en vaak werden mensen niet ouder dan 40. Maar toch bleef deze droom voort bestaan. Nu ben ik geen prinses en heb geen kasteel voor mezelf maar wel heb ik de passie om kastelen te ontdekken en te bezoeken. Zo ook kasteel ‘Het Steen’ in hartje Antwerpen.

Terug in de geschiedenis van Het Steen

Kasteel ‘Het Steen’ in het centrum van Antwerpen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. Ergens in de 11e eeuw zijn de eerste stenen gelegd. Oud? Dat zeker! Door de eeuwen heen heeft het een tal van functies gehad. Was dacht je van een gevangenis, houtzagerij, een visopslagplaats of zelfs een aantal jaar als woning. Maar ook niet te vergeten was ‘Het Steen’ van 1862 to 2008 een museum. Eerst het museum van Oudheden en toen vanaf 1952 als Nationaal Scheepsvaartmuseum. Het laatste museum is nu verhuist naar de MAS – Museum aan het  Stroom.

Het Steen was een beruchte gevangenis van 1303 tot 1827.

In begin 16de eeuw werd ‘Het Steen’ grondig verbouwd door Karel V. Als je goed naar het kasteel kijkt zie je een kleurverschil in het gevel. Dit komt dus doordat er natuurlijk andere soorten stenen zijn gebruikt. Ook is het kasteel in de 19e eeuw voor een groot deel afgebroken. Het lijkt groter van de voorkant dan dat het in werkelijkheid is. Dit werd gedaan om de Schelde recht te trekken.

Kasteel Het Steen Antwerpen
Kasteel Het Steen Antwerpen

Het opvallende standbeeld

Als je aan de voorkant van ‘Het Steen’ staat valt je iets gelijk op: het grote standbeeld. Dit stelt eigenlijk een figuur voor uit de Antwerpse folklore: de Lange Wapper. Als je de strips van Suske en Wiske hebt gelezen dan ken je dit kasteel wel. De Lange Wapper was eigenlijk een reus die zich zo klein als een muis kon maken en in de donker nacht opdook om mensen in Antwerpen de schrik aan te jagen. Dronken mensen waren zijn favoriet.

Kasteel Het Steen Antwerpen

Het beeldje boven de ingang

Als je boven de ingang kijkt zie je een beeldje dat de God van de vruchtbaarheid voorstelt. In de 16e eeuw werden er vele ketters vastgehouden en uiteindelijk geëxecuteerd in Het Steen. Het beeldje had oorspronkelijk ook een rechtopstaande penis die door Jezuïeten in de 16e eeuw werd afgehakt.

Lees ook: Tips om te doen in Gent

Kasteel Het Steen Antwerpen
Kasteel Het Steen Antwerpen

Bezoek aan Het Steen

Als eerste wil ik benoemen dat een bezoek aan dit kasteel zeker de moeite waard is. Maar reis niet alleen naar Antwerpen voor dit kasteel want dan gaat het je tegen vallen.

Wist je dat Het Steen eigenlijk een burcht is. Betekend dat het een versterkt kasteel is.

Zoals je al kon lezen is er een groot deel van het gebouw afgebroken. Natuurlijk is dit niet minder spectaculair maar je bent er binnen 15 minuten wel door heen. Gelukkig is het maar op 10 minuten afstand van het centrum van Antwerpen (lopend). Fijn is ook dat je gelijk tijdens je bezoek een wandeling kan maken langs de Schelde. Met goed weer zeker een aanrader.

Kasteel Het Steen Antwerpen
Kasteel Het Steen Antwerpen
Kasteel Het Steen Antwerpen

Handige informatie

Let op dat het in vakanties goed druk kan zijn. Je hebt dan veel kans dat je groepen met schoolkinderen tegen het lijf loopt. Wil je dit niet vermijd dan een bezoek in de vakanties. Verder is het gemakkelijk te bezoeken.

Tevens is het ook gratis te bezoeken.

Wil je nou lopen via een navigatie dan tik je Steenplein 1 in en dan kom je zo bij het kasteel. Gelukkig weet bijna elke Antwerpenaar waar dit gebouw ligt.

Heb jij Kasteel de Steen tijdens een bezoek aan Antwerpen al eens bezocht?

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga