Witte Kerk Heilige Nachten

Overnachten in een Witte Kerk uit de Middeleeuwen

Je kent ze wel, bijzondere overnachtingen die je nu verspreid ziet door Nederland. Sinds een tijdje is ook dit gave concept erbij gekomen; slapen in een kerk. Je zult het niet vaak doen, slapen op zo’n bijzondere toffe plek maar dit slaapplekje is er wel zeker eentje voor op jouw bucket list. Samen met twee collega vriendinnen hadden wij een mini roadtrip door Friesland en sliepen we in twee verschillende kerken; de witte kerk en de Pieter Stuyvesantkerk . De Witte Kerk in Hemrik was onze eerste overnachting.

Holy Moly…slapen in een kerk

Een droom die uitkomt, overnachten in een kerk. Ik wist niet helemaal precies wat ik moest verwachten maar het overtrof wel echt al mijn verwachtingen toen ik eenmaal binnen liep. De ooohs en de aaachs vlogen om onze oren. Slapen we hier vanavond echt? Holy Moly dit wordt te gek.

Witte Kerk Heilige Nachten

Is het niet spannend?

Dat is de vraag die ik keer op keer kreeg. Natuurlijk vind ik het ergens wel spannend maar ik hou juist ook van die spanning en vind het dan ook helemaal niet eng maar juist enorm tof. Toch snap ik heel goed dat men dit spannend vind. Je slaapt immers in een eeuwenoude kerk en bij de meeste kerken heb je ook een begraafplaats ernaast. Door de eeuwen heen zijn er ook spookverhalen ontstaan en die worden her en der natuurlijk nog vertelt.
Witte Kerk Heilige Nachten

Knus en gezellig

Gelukkig voelt het helemaal niet zo en voelde het juist heel gezellig en knus aan. Deze Witte Kerk zag er ook helemaal niet zo oud uit en de binnenkant leek zelfs heel nieuw. Ook is er in deze kerk tegen betaling verwarming aanwezig wat het verblijf ook een stuk aangenamer maakt tijdens bv koude dagen/nachten. De kleuren die de kerk gebruikt voelen ook warm aan waardoor het stukje knus juist meer naar boven komt.

Witte Kerk Heilige Nachten
Witte Kerk Heilige Nachten

Witte Kerk Heilige Nachten
Witte Kerk Heilige Nachten

Klein stukje geschiedenis

Van een kapelletje van 1315 naar een bouw voor een Middeleeuwse kerk in 1739. In 2001/2002 is de Witte Kerk gerestaureerd en sinds die tijd worden er diverse culturele activiteiten georganiseerd maar ook afscheidsdiensten, wordt het verhuurt als trouwlocatie en sinds mei 2021 ook als overnachtingslocatie.
Witte Kerk Heilige Nachten

Witte Kerk Heilige Nachten

Dansen in de kerk

De kerk heeft een ontzettend mooi bereik als het aankomt op geluid. In de kerk zit ook een orgel maar die mag helaas niet bespeelt worden. Wel ligt er een kleine box voor je klaar waar je muziek op af kunt spelen. Dit besloten we na een heerlijke avondmaaltijd van James in Drachten dan ook te doen. Er staat trouwens ook een piano waar op gespeeld mag worden.

Witte Kerk Heilige Nachten

Witte Kerk Heilige Nachten

Slapen in een kerk in Friesland

Buiten de Witte Kerk heeft Heiligen Nachten nog 3 andere kerken in Friesland waar je kunt overnachten. Allemaal hebben ze een andere geschiedenis en voelt het totaal anders aan. De ene kerk heeft een orgel waar je op mag spelen en de andere is zo groot dat je je eigen echo hoort. Slapen in een kerk is echt uniek en onwijs tof om te ervaren.

Boek de Witte Kerk

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga