Street Art Brussel

Street Art in Brussel: speciale route met bekende stripfiguren

Op een zondag in januari besloot ik de auto te starten en richting Brussel te rijden. Al lang stond het lopen van de Striproute op mijn wishlist. Dit is een route met 31 street art kunstwerken van bekende stripfiguren. Een leuke route om te lopen voor jong en oud.

Hoofdstad van het Stripverhaal

Even heerlijk rondlopen in een bruisend stad. In 2009 werd Brussel benoemd tot hoofdstad van het Stripverhaal. Kruifje, Guust Flater en de Smurfen zijn allemaal Brusselaars. Super leuk als je van comics houd en ook al hou je er niet van (dan is het nog steeds leuk). Het eerste kunstwerk werd in 1993 aangebracht en vele volgde daarna in rap tempo. De ontdekkingstour door Brussel is een activiteit waarmee je Brussel gelijk een stukje beter leert kennen. Soms is het letterlijk even zoeken en vergeet vooral niet achterom te kijken.

Street Art Brussel
Street Art Brussel
Street Art Brussel
Street Art Brussel

Kale muren opvrolijken met street art

In Brussel en in meerdere steden in België is het normaal dat gebouwen en huizen niet precies tegen elkaar zijn aangebouwd. Dit komt je veel vaker tegen in België dan in Nederland. Om deze muren op te vrolijken zijn er op aanvraag artiesten ingehuurd. Er kunnen nog steeds aanvragen gedaan worden als je wilt dat er een bepaalde muur wordt opgevrolijkt. De meeste street art zie je dan ook op lange dunne muren die een beetje uitsteken.

Lees ook: In Milaan kan je niet alleen maar shoppen, je kunt er ook je hart op halen met street art.

Street Art Brussel
Street Art Brussel

De route lopen

Er zijn verschillende manieren om de route lopen. Die kan je allemaal op internet vinden. Er zijn zelfs een aantal website die GPS kaarten te koop aanbieden. Zelf heb ik er voor gekozen om de onderstaande kaart erbij te pakken en zonder uitgestippelde route te lopen. Dit omdat ik het fijn vind om soms net dat ene straatje in te gaan. Even omlopen en zelf uitvogelen hoe je moet lopen. De meeste werken zitten ook behoorlijk dichtbij elkaar. Zelf heb ik alle werken gezien waar momenteel een foto bij staat. In totaal heb 12 kilometer afgelegd en ik mis nog minstens de helft.

Je kan er ook voor kiezen om de fiets te pakken. Zo ben je sneller bij elk stukje street art. Op verschillende plekken in de stad kan je voor 1 of 2 of zelf meer uur een fiets huren. Super handig. Zelf ben ik de route begonnen vanaf de Grote Markt bij Tintin en zo verder naar onder gegaan.

Op deze kaart staan alle plekken op waar momenteel (01-2018) een street art stripfiguur bevindt.

Street Art Brussel
Street Art Brussel
Street Art Brussel
Street Art Brussel

Overige street art Brussel

Het meeste street art wat je tegen komt is het geen met de stripfiguren maar Brussel heeft nog meer. Zo kwam ik tijdens de wandeling de onderstaande kunstwerken nog tegen. Kom je op een zondag dan heb je kans dat een bepaald aantal winkels dicht zijn en de rolluiken ook zijn versiert. De werken die je hier onder ziet zijn groen gemankeerd op de kaart.

Street Art Brussel
Street Art Brussel

Ontdek Brussel met street art

Alle 50+ werken zijn in één dag niet te zien (per fiets wel misschien). Eigenlijk zijn het er maar 51 want toen ik bij twee werken aankwam was er echt helemaal niks te zien. Bij één gebouw was zelfs die zijkant weg gehaald. Ik heb deze werken ook niet op de kaart gezet zodat je die ook niet hoeft te zoeken. Handig! Verder is het een leuke manier om Brussel beter te leren kennen. Je komt op plekken waar je niet zo snel zou komen.

Dus wil je een dagje naar Brussel of zelfs langer en wil je meer van de stad zien en street art ontdekken. Bezoek dan zeker deze prachtige kunstwerken door de stad heen.

Wist jij dat Brussel zoveel street art te bieden heeft? En wat vind je het mooiste kunstwerk wat er tussen zit?

Street Art Brussel
Street Art Brussel
Street Art Brussel
Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga