Kasteel Vianden

Kasteel Vianden in Luxemburg | alles wat je moet weten

Als je tijdens je roadtrip door Luxemburg of Duitsland rijdt zie je onderweg heel veel kastelen en Kasteel Vianden is er zeker eentje die je moet bezoeken. Kasteel Vianden is enorm bekend en dit is niet zonder reden. Dit gigantische kasteel piekt hoog boven de Luxemburgse Ardennen uit en geeft een waanzinnig uitzicht over de regio. Wil je kasteel Vianden bezoeken, dan heb ik hier alle handige tips voor je op een rijtje gezet.

Kasteel Vianden

Als eerste stappen we even een stukje terug de geschiedenis in tot ongeveer de negende eeuw. Kasteel Vianden gaat lang terug en heeft een zeer woelig bestaan. Door de eeuwen heen heeft kasteel Vianden veel moeten doormaken. Van oorlogen tot aan natuurrampen en van verschillende families tot aan de vele veranderingen aan het gebouw. Dat je dit kasteel nog kunt en mag bezoeken is daarom wel uniek.

En als we nog veel verder de geschiedenis induiken dan gaat het zelfs terug tot aan de Romeinen. Het is in de tussentijd een soort van vluchthuis geweest en werd er tussen de elfde en veertiende eeuw gekozen voor een nieuwe gotische bouwstijl. Toen gebeurde er even niks en raakte het kasteel in verval. Dit kwam omdat toen Koning Philip II van Spanje het kasteel veroverde van Willem van Oranje, hij deed er niks mee en besloot het toen maar te geven aan de graven van Luxemburg.

Het kasteel raakte nog verder in verval totdat de toenmalige graaf van Vianden in de negentiende eeuw het kasteel kocht en begon op te knappen. Gelukkig heeft hij dit gedaan want ondanks dat een revolutie en verschillende oorlogen voor vertraging zorgde is Kasteel Vianden nu een plek om niet te missen.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Bezoek Kasteel Vianden

Ik weet nog goed toen ik vanuit Nederland naar Südeifel reed en lang Vianden kwam en het kasteel zag. Gelijk auto aan de kant en opslaan op Google Maps want dit plekje wil ik later nog even bezoeken. Toen ik later een wandeling in de buurt aan het uitzoeken was kwam ik er achter dat dit perfect te combineren is met een bezoek aan het kasteel van Vianden. De wandelroute Nat ‘Our 5 begint en eindigd bij het kasteel.

Maar goed we gaan het hier specifiek hebben over een bezoek aan het kasteel Vianden. Ik zal je nu al vast verklappen dat het er druk en dat je hier niet de enige gaat zijn. Een tip is dan ook om vroeg te komen. Ik was er gelijk toen de deuren open gingen om 10 uur en toen stond er al een mini rij. Op de terugweg stond de rij tot aan buiten de poorten.

Koop hier je toegangsticket voor Kasteel Vianden

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Praktische informatie

Zoals je hierboven al kon lezen ga je niet de enige zijn tijdens je bezoek aan het kasteel van Vianden. Daarom zijn er enkele handige tips die je bezoek een stuk aangenamer zullen maken.

Parkeren

Kom je met de auto dan moet je natuurlijk ergens je auto kwijt. Zo zijn er in Vianden een aantal grotere en kleinere parkeerplekken. Vele van die parkeerplekken kunnen alleen betaald worden met contant geld, vergeet dus niet wat munten mee te nemen.

Heb je zin om van te voren en op de terugweg nog te wandelen door Vianden dan is het leuk om je auto in het stadje te parkeren. Let wel op dat de wandeling naar het kasteel omhoog gaat en best pittig kan zijn. Wil je deze klim overslaan, dan kun je bijna tot aan het kasteel rijden en daar je auto parkeren. Vanaf daar is het nog een klein stukje naar het kasteel lopen. Ook deze is betaald. Kom wel vroeg want de parkeerplaats is klein en dus snel vol.

Openingstijden

Als het kasteel wilt bezoeken dan is het wel handig om te weten wanneer je het kasteel kunt betreden. Hier dus de openingstijden van Kasteel Vianden zoals ze waren in 2022. Check voor de zeker altijd even vooraf om teleurstelling te voorkomen.

  • April tot September: 10:00 tot 18:00 uur (alle dagen)
  • Maart tot Oktober: 10:00 tot 17:00 uur (alle dagen)
  • November tot Februari: 10:00 tot 16:00 uur (alle dagen)
  • Gesloten op 25 december en 1 januari.
Kasteel Vianden

Entreeprijs

Ook dit is handig om vooraf altijd te checken. Prijzen zijn van 2022.
Volwassenen betalen 7 euro en kinderen van 6 tot 12 jaar 2 euro. Studenten krijgen korting met een studenten cast en betalen 4.5 euro dan.

Wat niet te missen is en erg leuk om doen is als je meer te weten te komen van het kasteel is een audio-guide. Hier betaal je 2 euro voor.

Is jouw kind jonger dan 6 jaar? Dan is de entree gratis.

Wil je de lange wachtrij vermijden bestel dan je ticket vooraf.

Mensen slecht ter been of kinderwagen?

Het kasteel zelf kun je op zich prima bezoeken. Het ligt op een heuvel dus houdt daar wel rekening mee. De wandeling door het kasteel is niet mogelijk als je slecht ter been bent of een kinderwagen wilt meenemen. Er zijn veel trappen en smalle gangen.

Kasteel Vianden

Kasteel Vianden ontdekken

Voor een bezoek aan kasteel Vianden mag je best een aantal uur voor uittrekken. Het kasteel heeft ontzettend veel te bieden.

Ga met een audiotour op pad

Jammer genoeg mist dit kasteel de informatiebordjes in het Nederlands. Ze zijn namelijk alleen in het Engels en Frans beschikbaar. Wil je nou meer te weten komen over de imposante geschiedenis dan raad ik je zeker een audiotour aan. Deze is in het Engels, Frans, Duits en Nederlands (en nog 6 andere talen) beschikbaar. De audiotour is voor 2 euro extra te verkrijgen.

Geniet van het prachtige uitzicht

Na een tijdje binnen het kasteel gestruind te hebben kom je uiteindelijk bij het uitzichtpunt uit. Het uitkijkpunt over de stad Vianden. Het uitzicht is echt fantastisch en je kunt hier ook op en top genieten in het zonnetje bij lekker weer. Ook kun je even hier zitten en je welverdiende pauze nemen.

Kasteel Vianden

Eet een gebakje bij het restaurant

Een taartje of iets anders lekkers is zeker aan te raden bij het café. Je zit hier wel binnen maar de taartjes zijn erg lekker kan ik je vertellen uit eigen ervaring.

Bekijk het kasteel vanaf verschillende uitzichtpunten

Het leukste is om natuurlijk het kasteel te bewonderen vanaf verschillende plekken. Zo zie je gelijk hoe goed strategisch het kasteel lag. De stadsmuur is er daar één van. Deze stadsmuur is te vinden in de stad zelf en is al te zien vanaf de aanrijroute richting het kasteel. Een ander prachtig punt is bij de top van de gondel. Je kunt hier lopend naar toe maar ook met de gondel die beneden in het dorp start. De laatste en misschien wel het beste is het uitzichtpunt aan de Route de Diekirch. Daar is een kleine parkeerplek waar je echt het beste uitzicht op Kasteel Vianden hebt.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden
Kasteel Vianden
Vianden bezoeken

Van wapenzaal tot een grote keuken

Een bezoek aan Kasteel Vianden brengt je echt even terug naar hoe men vroeger leefde. Ik ben sowieso altijd al gefascineerd geweest met het leven van lang lang geleden. Soms was het zo simpel maar eigenlijk ook weer heel hard en moeilijk. Als je het kasteel van binnen bezoekt wandel je langs een uitgezette route langs de vele verschillende kamers, door gangen en kelders.

Eerste verdieping

Ik benoemde al dat je veel trappen mag gaan lopen. De eerste verdieping heeft gelijk al een aantal pareltjes. Zo bezoek je natuurlijk als eerste de binnenplaats. Een plek waar men vroeger veel samen kwam maar ook waar men natuurlijk het kasteel verdedigde.

Dan is het tijd op het kasteel te betreden. Je begint gelijk in de wapenzaal. Vele harnassen die hier staan zijn afkomstig uit de middeleeuwen. Altijd erg indrukwekkend om te zien dat mensen, vooral mannen deze zware metalen pakken vroeger draagde.

Als je de route vervolgt kom je uiteindelijk in de kapel. Vroeger stond hier een romeinse ‘castellum’ maar is toen vervangen door een kapel. De kapel is echt ontzettend mooi en menig mens neemt hier een instagram-waardige foto.

Als je de route op de eerste verdieping vervolgt kom je uiteindelijk nog uit in de grote keuken vol met authentieke keukenspullen. Ook mag je door de archeologische crypte lopen. Hier zie je vooral de oude fundamenten van het kasteel en zie je hoe het kasteel door de eeuwen heen is gebouwd, vervallen en weer is herbouwd.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Tweede verdieping

We gaan een stukje omhoog en bezoeken meerdere verschillende kamers. Zo gaan we van de binnenplaats waarbij je een fantastisch uitzicht op Vianden hebt naar de Byzantijnse galerij. Hier heb je echt prachtige open ramen. Er staat voor de rest niks maar juist hier voel je het sprookje tot leven komen. Daarna loop je door een prachtige witte gang door naar de eerste slaapkamer. Bedden waren toen erg bijzonder en ik betwijfel of ze lekker slapen.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Derde verdieping

Na de eerste en tweede verdieping is er ook nog een derde verdieping. Op deze verdieping kom je nog meer te weten over Kasteel Vianden door foto’s en het kasteel in het klein. Ook zie je hier enkele schilderijen, tekeningen en boeken en kun je goed zien hoe het kasteel er eeuwen geleden uit zag.

De kelder

Je denkt dat je al klaar bent maar als je terug richting de uitgang komt is er nog een plek die je moet aan doen en dat is de kelder. Meerdere mensen liepen er voorbij en ik zelf vond deze ruimte ook het minst boeiende. Toch is het leuk om deze ruimte even mee te pakken.

Kasteel Vianden

Ontdek de rest van Vianden

Kasteel Vianden is toch wel echt de highlight van het stadje Vianden. Het steekt boven alles uit en je stapt zo een aantal eeuw terug de geschiedenis in. Zie jij jezelf hier leven? De tour door het kasteel is leuk in elkaar gezet. Je gaat langs alle kamers en je hebt onderweg ook nog de voordelen van een kasteel op een heuvel – want prachtig uitzicht. Het is dus ook zeker een aanrader om Kasteel Vianden te bezoeken bij jouw bezoek aan Luxemburg of de Eifel.

Dinosaurierpark Teufelsschlucht
Hinkelhof Eifel

Overnachten in de buurt van Kasteel Vianden

Je kan er gerust voor een dagje naar toe rijden vanuit Nederland maar het is natuurlijk leuker om er langer te zijn. Maak er een uitstapje van een weekend van of zelf een midweekje. 

Ik maakte deze reis in samenwerking met  NaturWanderPark delux en Eifel Tourismus GmbH. Zoals je van Toffe Hotspots gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga