Barrak de Vinck

Barak de Vinck | overnachten anno 1919

Overnachten in een vakantiewoning met een bijzonder verhaal, is wel overnachten in Barak de Vinck. Bij deze toffe overnachting ontdoe je je van alle luxe en leef je op het ritme van de natuur, net als 100 jaar geleden, in 1919. De weg naar moderniteit is ver te zoeken en alle comfort van de moderne wereld is er niet. Een plek om tot elkaar te komen en tijd te maken voor elkaar. Je zelf vervelen? Dat heb je mis en dat laat ik je zien in dit artikel over onze overnachting in 1919 in Barak de Vinck.

De geschiedenis van Barak de Vinck

Ontmoet Barak de Vinck, een zeer unieke overnachting in Ieper. Barak de Vinck is een noodbarak, gebouw door Baron de Vinck na de Eerste Wereldoorlog om zijn familie bij terugkeer uit Frankrijk onder te brengen. Precies 100 jaar later in 2019 is de barak van de Baron gerestaureerd. Klaar om jullie mee te nemen om te leven als 100 jaar geleden.

Barrak de Vinck
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Klaar om te leven als honderd jaar geleden

Een grote sprong terug in het verleden als je binnenstapt in Barak de Vinck. Alles maar dan ook alles doet je denken dat je de moderne wereld zoals we die nu kennen achter je hebt gelaten. Gelukkig heeft de barak alles wat je nodig hebt om er een zeer toffe ervaring van te maken. Leven in 1919 ga je hier 100% ervaren.

Bij binnenkomst krijg ik gelijk een toffe herinnering van de mattenklopper die bij de deur hangt. Precies dezelfde die mijn opa en oma jaren geleden nog gebruikte. Ook de lakens op het bed brengen mij terug naar de overnachtingen bij opa en oma. Van die zachte wollen dekens, die stiekem ook een beetje kriebelen.

Ook is hier geen electra en haal je water op met de waterpomp. Koken dat doe je op een echte houtkachel die minimaal één uur van te voren aangestoken moet worden. Drinken en eten, kijk in de verborgen kast en vind prachtig servies. Het licht, dat heb je alleen met een olielamp of kaarsen. Maakt het gelijk heel knus en de sfeer in combi met de kachel is goud.

Barrak de Vinck
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Passie met de Eerste Wereldoorlog

Deze originele woning is eigendom van Niek Benoor en Ilse Watteyne, die ook de eigenaren zijn van de Hooge Crater Museum. Ze hebben beide een grote passie voor de Eerste Wereldoorlog en willen dat graag delen met hun medemens. Mede door hun passie hebben ze de barak gerestaureerd en in oorspronkelijke staat hersteld. Dit is allemaal gebeurt door in archiefstukken van familie de Vinck te duiken.
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Een digitale detox

Maar echt, in het begin was het echt even zoeken. Ik was hier natuurlijk voor Campspace en Toffe Hotspots en ben ik erg gewend om tijdens de trip foto’s op Instagram te uploaden. Jullie mee op het avontuur te nemen. Ik sprak met een vriendin af die mee was om niet onze telefoon te gebruiken en helemaal anno 1919 te leven maar eerlijk, dit was moeilijk. Het is een paar keer gebeurt dat er toch een spiekje werd gemaakt op de telefoon maar over het algemeen hebben we het goed gedaan.

Van heerlijk brood met paprika pesto van meel en water en lekker genieten van de geur terwijl we wachten tot we het brood kunnen gaan dippen. De avond afsluiten met een bordspel onder gezelschap van het kaarslicht. Ietsje wat krakende bedden en het geluid van het dovende haardvuur.

Barrak de Vinck
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Vergezichten en veel natuur met een verhaal

Leven op het ritme van de natuur gaat het beste als je ook in een omgeving bent dat natuur ademt. Bij Barak de Vinck kan dat optimaal. De vakantiewoning staat aan de rand van een weiland met een prachtig uitzicht op het kraterbos op Bellewaerde Ridge, waar momenteel nog 16 originele kraters uit de WO1 goed bewaard zijn. Je kan daar een prachtige ochtendwandeling maken als de wereld wakker wordt met het gefluit van de vogels. De omgeving heeft veel te maken gehad met de Eerste Wereldoorlog en dat ga je op veel plekken terug zien.
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Wat te doen in de omgeving van de Barak

Bij de Barak en in de omgeving van de Barak is meer dan genoeg te beleven. Zo kun je een wandeling maken van 7 kilometer door de Zillebeekse natuur en maak je de wandeling af met een bezoek aan het Hooge Crater museum van de eigenaren van Barak de Vinck (en dit is gratis bij een overnachting). Verblijf je meerdere dagen dan is een dagje Kortrijk ook zeker aan te bevelen (op 23 minuten met de auto), Lille (Rijsel) net over de grens (op 40 minuten met de auto) of bezoek het Pretpark Bellewaerde. Je ziet maar weer dat er meer dan genoeg te doen is in de omgeving van de overnachting.

De onderstaande foto’s zijn van het Kraterbos.


Kraterbos Ieper
Kraterbos Ieper

Barak de Vinck, een toffe overnachting

In het begin even wennen want he verslaafd aan de moderne wereld, maar zodra je dat loslaat kan het echte genieten beginnen. Wil je dus een digitale detox en even helemaal onthaasten dan is Barak de Vinck echt te place to be.

Mis je toch tijdens je verblijf toch de moderne wereld, dan kan je altijd de zegel verbreken naar de nooddeur en terugkeren naar de moderne wereld. Maar ik daag je uit, leef in 1919 en krijg je een certificaat want bij het verbreken van de zegel komt er extra toeslag en win je geen prijs.

Dus spreekt jou deze unieke manier van overnachten ook aan? Boek dan nu deze te gekke overnachting bij Barak de Vinck.


Boek hier je overnachting in de Barak


Barrak de Vinck
Barrak de Vinck
Barrak de Vinck

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga