Vianden bezoeken

Wat te doen in Vianden | een middeleeuws stadje in Luxemburg

Vianden is een middeleeuws stadje in Luxemburg en heeft als trekpleister één van de mooiste kastelen in Europa. Vianden is niet alleen daardoor een bezoek meer dan waard maar ook door de prachtige ligging in de Luxemburgse Ardennen. Dwaal door de smalle straatje, breng een bezoek aan het kasteel en sluit de dag af met een heerlijk diner aan rivier de Our. In deze mini-guide vind je een handje vol tips over wat te doen in Vianden.

Welkom in Vianden

Vianden is een niet heel groot middeleeuws stadje in het noordoosten van Luxemburg en ligt op een paar honderd meter van de Duitse grens. Deze eeuwenoude stad is een eyecatcher en dat is niet alleen door het beroemde kasteel dat boven het stadje uittorent. Vianden herbergt eeuwenoude gebouwen, knusse smalle straatjes en het ligt aan rivier de Our. Het stadje stamt uit de 11e eeuw en dat is op vele plekken nog goed te zien.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

Goedemorgen is heel normaal in Vianden

Wat je misschien direct opvalt is dat men hier bijna overal vloeiend Nederlands spreekt terwijl je toch echt in Luxemburg bent. Dit komt ook niet alleen door de vele Nederlandse toeristen die Vianden elk jaar ontvangt maar dit komt ook door de geschiedenis die Vianden heeft met Nederland.

Kasteel Vianden en de bijbehorende stad lag van 1417 tot 1820 in de handen van het huis van Nassau. Deze familie is ook wel bekend als de familie van Oranje. Helaas zorgde de familie niet heel goed voor het kasteel en is het kasteel later flink in verval geraakt.

Vianden bezoeken

Wat te doen in Vianden

Vianden is een stadje dat zeker, ondanks de drukte een bezoekje meer dan waard is. De stad ligt niet op heel ver rijden van Nederland en laat je zeker een dag vermaken. Hieronder vertel ik je wat je allemaal kunt doen en welke bezienswaardigheden er in Vianden zijn.

Kasteel Vianden

We beginnen gelijk met een klapper en de eyecatcher van Vianden en dat is Kasteel Vianden. Als je de stad binnenkomt kun je niet om dit pronkstuk heen. Het torent boven de stad uit en menig persoon komt ook naar Vianden voor dit kasteel.

Het kasteel heeft veel in de eeuwen mee gemaakt en is gelukkig een tijd geleden helemaal gerestaureerd nadat het kasteel volledig in verval was geraakt. Je kunt het kasteel bezoeken. Het kost 8 euro entree (2022) en met deze tickets vermijd je rijen bij de kassa.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Slenter door de smalle kleurrijke straatjes

De beste manier om een stadje te ontdekken is door gewoon een rondje te gaan wandelen. Vianden is niet heel groot en leent zich dus perfect uit voor een wandeling door de smalle straatjes. Je ontdekt onderweg de authenticiteit van de stad met zijn kleurrijke huizen. Vele huizen staan op een heuvel waardoor de dynamiek erg sprekend is. Wel is het goed om te weten dat een deel van Vianden op een heuvel ligt en dat je daardoor wel wat omhoog en omlaag moet lopen.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

Bezoek aan het stadsmuseum van Vianden

Wil je meer te weten komen over de eeuwenoude geschiedenis van Vianden bezoek dan zeker het stadsmuseum: Musée d’Histoire de la Ville de Vianden. Je vindt hier verschillende gebruiksvoorwerpen, meubels en interieurs vanuit de 18e tot 19e eeuw. Ben je meer into de gedichten dan bind je hier een presentatie van de Luxemburgse dichter Edmond de La Fontaine die leefde van 1823 tot 1891.

Musée Littéraire Victor Hugo

Vianden heeft nog een ander museum en dit museum gaat in zijn geheel over de Franse schrijver: Victor Hugo (1802 – 1885). Bekend van Les Misérablesen De Klokkenluider van de Notre-Dame. Met een grote liefde voor Luxemburg was hij vaak hier te vinden en verbleef hij in dit museum want toendertijd een woonhuis was.

Maak een wandeling in de omgeving

Echt een aanrader is om de omgeving meer te verkennen. Dit kun je hier het beste doen door een wandeling te maken. Ik zelf volgde de Nat ‘Our route 5, een wandelroute van 12 kilometer met flinke hoogtemeters. Je begint en eindigd hier bij Kasteel Vianden dus perfect te combineren met een bezoek aan het kasteel. Onderweg kom je nog langs Burg Falkenstein en heb je de mooiste uitzichten vanaf verschillende toppen.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

Rondleiding door de waterkrachtcentrale

Je ziet de waterkrachtcentrale op de terugweg als je de bovenstaande wandelroute loopt en is zeker indrukwekkend te noemen. Deze waterkrachtcentrale in Vianden is de grootste van Europa en je kunt hier een gratis rondleiding krijgen. Deze moet je wel minimaal 2 weken van tevoren aanvragen bij de Société Electrique de l’Our.

Luxemburg is de perfect mini-vakantie en ontdekt welke cultuur en architectuur bezienswaardigheden er allemaal zijn.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

De mooiste uitzichtpunten over Vianden

Doordat Vianden omringt is met heuvels heb je op vele plekken echt een perfect uitzicht over de stad. Ik bezocht er een aantal en kan je vertellen dat je deze ook echt moet aan doen. Het ene uitzichtpunt is nog mooier dan de ander.

Ga met de kabelbaan naar het uitzichtpunt over kasteel Vianden

Je kunt er ook naar toe wandelen maar heb je daar nou net geen zin in dan kun je de kabelbaan pakken naar het uitzichtpunt. Deze begint helemaal beneden aan river de Our en brengt je binnen 10 minuten naar boven. Het uitzichtpunt dat je hier krijgt is echt zo waanzinnig mooi. Je kijkt van een vogelperspectief neer op Kasteel Vianden. Ik combineerde dit uitzichtpunt met een wandeling van 12 kilometer maar je kunt ook gewoon weer terug naar het beginpunt of een kleine afdaling maken naar het kasteel.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

Uitzichtpunt aan de 322

Een specifieke naam heeft het niet maar de foto die je hieronder ziet geeft gelijk goed weer wat voor uitzicht je op Kasteel Vianden krijgt vanaf deze plek. Het makkelijkste kun je deze plek bereiken met de auto. Er is een kleine parkeerplek waar je je auto even kunt neerzetten. Deze is bijna niet te missen want menig mens komt hier om een foto van het kasteel te maken. Als je in Google Maps het volgende intikt kom je precies uit bij de parkeerplek: Vianden – Route de Diekirch.

Kasteel Vianden

Loop naar de oude stadsmuur

Ooit lang geleden werd Vianden omringt door stadsmuren en had het 24 torens en 5 poorten. Helaas werd de stadsmuur in 1679 afgebroken maar gelukkig is er nog een klein stukje stadsmuur bewaard gebleven. Vanaf deze stadsmuur heb je een prachtig onderaanzicht op het kasteel. Als je het leuk vind kun je ook de hele overgebleven stadsmuur voor ongeveer een kilometer volgen. Je begint daarvooor bij het stadshuis en je eindigd bijna bij het kasteel.

Kasteel Vianden
Kasteel Vianden

Eten & drinken in Vianden

Je gaat hier zeker niet teleurgesteld raken want Vianden zit vol met cafés en restaurants. Wat wel handig is om te weten is dat er vele langs de weg zitten en doordat het druk kan zijn met verkeer je soms het idee hebt dat je tussen de uitlaatgassen zit. Wil je dus iets meer rust zoek dan een plekje aan het water of wat meer het stadje in. Zelf vond ik Café du Pont (heerlijk eten) en The River (aan het water) een fijn plekje.

Vianden bezoeken

Overnachten in Vianden

Vianden kun je goed voor een dagje aan doen maar het is natuurlijk leuker om langer in de omgeving rond te dwalen. Luxemburg heeft zo ontzettend veel te bieden dat het zonde is om voor één dagje af te dalen naar dit prachtige land.

  • Overnacht voor één nachtje tussen de dinosaurus in een mini-hut (op 30 minuten rijden).
  • Of verblijf bij Hinkelshof in Körperich op 10 minuten rijden van Vianden.
  • In Vianden zelf verblijven? Kijk dan eens naar hotel … of naar hotel .. en neem twee dagen de tijd om Vianden te ontdekken.

Praktische informatie Vianden

Voor een klein stadje heeft Vianden veel parkeergelegenheid. Wel is alles betaald parkeren. Houdt er ook rekening mee dat niet alles te betalen is met je pinpas dus dat contant geld hier goed van pas komt.

Het is er in het hoogseizoen erg druk. Wil je de drukte vermijden kom dan buiten de vakanties.

Vianden bezoeken
Vianden bezoeken

Bezoek deze parel in Luxemburg

Dat het een aanrader is dan kon je misschien al aflezen hierboven. Ik was echt blij verrast. Wat een pracht stadje is Vianden. Het leuke aan Vianden is, is dat het perfect te combineren is met een bezoek aan Luxemburg stad. Vanuit hier een dagtrip naar Vianden maken. Zeer handig als je langer in Luxemburg stad verblijft. Ook is Vianden de uitkomst voor een toffe roadtrip langs kastelen of een roadtrip door Luxemburg of Duitsland.

Ik maakte deze reis in samenwerking met  NaturWanderPark delux en Eifel Tourismus GmbH. Zoals je van Toffe Hotspots gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga