Kampeervlot Waterland

Overnachten op een kampeervlot in het Waterland

Nederland is weer een avontuurlijke overnachting rijker, namelijk een erg tof en uniek kampeervlot. Het allerleukste van dit vlot is, is dat je ook daadwerkelijk ermee kunt varen en je dus kunt slapen op het water waar jij wilt. Om het nog een stuk avontuurlijker te maken gingen wij van Toffe Hotspots winterkamperen op een vlot.

Kampvuur met marshmallows, een heldere sterrenhemel, prachtige zonsondergangen en mistbanken in de vroege ochtend. Kom ik neem je mee op dit micro-avontuur in Nederland.

Kampeervlot Waterland

Wildkamperen in Nederland

Wildkamperen brengt vrijheid en die vrijheid vind ik onwijs fijn. Als jullie mij kennen van mijn outdoor- avonturen blog Stripe Away weten jullie dat ik van kamperen en vooral van wildkamperen houd. Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan maar daar brengt dit kampeervlot verandering in. Tot nu toe komt het kamperen op dit vlot daar het dichtste bij en dat nog wel onder de rook van Amsterdam.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Vlotvaren in Nederland op een kampeervlot

Uniek in Nederland kan je dit concept wel een beetje noemen. Daar in tegen is dit in Zweden heel normaal. Een zelfgebouwd vlot waarmee je enkele dagen het avontuur kunt aangaan. Hier gebruiken ze dan geen motor en ga je op de stroming van de rivier mee. Helaas is dit in Nederland niet mogelijk i.v.m. de drukte op de waterwegen maar daar heeft Apostolis (de eigenaar van Experience Waterland) iets op bedacht. Door een motor aan het vlot te bevestigen kan je dus varen op de vele waterwegen in Nederland.
Kampeervlot Waterland

Overnachten op een kampeervlot

Maar hoe werkt dit dan? Dat is de vraag die ik erg vaak kreeg. Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt een vlot en op dat vlot bouw je een tent op zodra je stil ligt. Op het vlot zit een motor waarmee je dus heerlijk kunt varen en een mooi plekje voor de overnachting kunt uitzoeken. Van de eigenaar krijg je ook nog een hoopje hout mee zodat je op de daar speciale goedgekeurde plekken een kampvuur kunt maken.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Het micro-avontuur tegemoet

Bij aankomst staat Apostolis al op je te wachten om je alles te vertellen over het vlot. Je krijgt een instructie en hij laat zien hoe je de tent op het vlot in enkele minuten opzet. Ook laat hij zien hoe de motor werkt. Het is echt onwijs makkelijk en je vaart daarna zo weg. Ook laat hij zien waar de steiger ligt – waar je eventueel zou kunnen aanmeren en geeft tips voor plekjes waar je echt moet gaan varen.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Vlot varen door het Waterland in Laag Holland

Na een fijne instructie en een babbel was het tijd voor ons om het Waterland in te varen. Het Waterland is een gebied tussen Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland en Monnickendam en ligt vlakbij Volendam. Je kunt ervoor kiezen om vooral in de natuur te blijven maar je kunt ook een waterroadtrip maken en gaan varen door de vele oud Hollandse dorpjes. Onderweg heb je de mogelijkheid om aan te meren bij bv een ijssalon (in Broek en Waterland) of een lekker pizza voor de avond te halen. Je kunt het zo klein en groot maken als je zelf wilt – het avontuur dan – niet de pizza.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Passen en meten bij bruggen

Het micro-avontuur wordt nog avontuurlijker want het Waterland in Laag Holland ligt vol bruggen waar je onderdoor moet. Sommige zijn erg gemakkelijk maar sommige hebben meer uitdagende factoren. Van plat liggen op het vlot tot precies sturen met aan beide kanten 5 cm over. Juist deze dingen geven het varen op een kampeervlot een extra avontuurlijk tintje. Het was vooral lachen als we weer moesten we duiken voor een lage brug.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Aanmeren voor de nacht

Het staat niet op de kaart aangegeven die je online kunt vinden maar als je het aan Apostolis vraagt, geeft hij een tip met waar je kunt aanmeren bij een steiger. De steiger ligt op een prachtige plek waarbij je de mogelijkheid hebt voor een kampvuur en een prachtige zonsondergang. De plek aan de steiger is een absolute aanrader. Je hebt iets meer plek en je hebt dus de mogelijkheid voor een kampvuur wat op het vlot zelf niet mag.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Kamperen op het water

Er is nog een andere mogelijkheid en dat is dat je ook kunt kamperen op het water. Het vlot heeft een anker die je dus uit kunt gooien. Deze kun je aan de kant vast maken maar ook bij ondiep water kun je deze dan uitgooien. Wij hebben dit niet gedaan i.v.m. de erg dichte mist en we wilde natuurlijk nog wel zien waar we waren als we in de nacht naar de wc moesten.

Voorbereiding overnachting op kampeervlot

Het kampeervlot is een basis vlot en er zijn dus een aantal dingen die je zelf moet meenemen. Op het vlot zelf is genoeg benzine voor twee dagen aanwezig, een tent met vier slaapmatjes, een emmer met hout die je ook als wc kunt gebruiken en kookspullen.
Verder moet je zelf alles meenemen. Je kunt er voor kiezen om eten onderweg te halen maar wij hadden alles tot aan een kaasplankje zelf meegenomen. Wij hadden bv een extra deken mee i.v.m. het winterkamperen. Ook moet je zelf stoeltjes meenemen want die zitten niet inbegrepen. In de zomer is muggenspul echt aan te raden omdat je middenin de polders zit. Vergeet ook niet zonnebrand want zelfs in de winter verbrand je op een zonnige dag.
Kampeervlot Waterland

Kampeervlot Waterland

Dichte mist, kampvuur en een koude nacht

De magische avond was begonnen toen we tijdens ons kampvuur de mist zagen opduiken over de weilanden. De volle maan scheen fel en we voelde ons helemaal zen. Het riet maakte een klein beetje geluid maar verder was het helemaal stil. Het begon tegen 22 uur, toen ons kampvuur langzaam uitging een stuk kouder te worden. Het was bedtijd maar we deden nog even een dansje om er voor te zorgen dat we warm ons drijvend bed in konden.
Kampeervlot Waterland

Slapen op het water onder de sterren

Het was een magische ervaring en vooral met de dichte mist in de vroege ochtend. Beter dan dit hadden we het eigenlijk niet kunnen hebben. Doordat de zon veel scheen was het overdag prima uit te houden en zelfs uit de wind nog warm. Het op deze manier kamperen is een te gek micro-avontuur in Nederland.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga