Cimitero Monumentale, het bizarre kerkhof van Milaan

Het klinkt misschien allemaal een beetje gek om een kerkhof te bezoeken als er niemand ligt die je kent, maar toch is een bezoekje aan het Cimitero Monumentale zeer de moeite waard. Het is een soort van groot openluchtmuseum met zijn vele grote beelden en schitterende graven, sommige nog groter dan mijn appartement.

Geschiedenis Cimitero Monumentale

De begraafplaats werd tussen 1862 en 1866 aangelegd door Carlo Maciachini. Met 250.000 vierkante meter is de Cimitero Monumentale de grootste begraafplek van Milaan. Sindsdien is het de begraafplaats uitgegroeid tot één van de meest indrukwekkende katholieke begraafplaatsen ter wereld. Je kan jezelf zeker een complete ochtend vermaken. Klinkt misschien raar jezelf vermaken op een begraafplaats maar je kijkt je ogen uit.

Wie op deze plaats begraven ligt heeft een zeer sociale status, kortgezegd is dat hier liggen veel mensen die geld hadden. Dat is duidelijk terug te zien aan de graven. Sommige graven zijn met goud bekleed of hebben de grote van een klein huis.

Het bizarre kerkhof van Milaan

Wat je gelijk opvalt als je binnenkomt is het Famedio, ook wel het “Huis van beroemdheden” waar je beroemde Milanezen en niet-Milanezen zijn begraven. De graftomben van de schrijver Alessandro Manzoni, van de architect Luca Beltrami en de dichter en Nobelprijswinnaar Salvatore Quasimodo ligt er begraven.

Als je door deze begraafplaats loopt geven de graven, beelden en bouwwerken een historisch beeld weer, eigenlijk de kunstgeschiedenis van Milaan is hier terug te vinden. Je vind er echt van alles, van art-nouveau tot symbolisme van de begin 20e eeuw. Maar ook graven van de huidige tijd zijn er terug te vinden. Eyecatchers zijn de graftomben van de komiek Walter Chiari en van Hermann Einstein, de vader van Albert Einstein.

Als je zo door deze begraafplaats loopt, lijkt het erop dat de families elkaar proberen te overtroeven met de steeds grotere graftomes die er staan. Elke keer worden ze groter en mooier. Je wordt hier niet zomaar begraven en iedereen heeft een status. Ben je nou iemand met minder geld of geen status dan heeft Milaan nog een andere begraafplek waar ze mensen liggen begraven die toen minder geld hadden.

Handig om te weten Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale is gesloten op maandag. Dinsdag tot zondag is het geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Op feestdagen (die zijn soms anders dan in Nederland) van 08.00 tot 13.00 uur. Toegang is gratis en tot 30 minuten voor sluitingstijd.

Het is zeer goed met de tram, bus of metro te bereiken. Er rijden verschillende lijnen naar deze plek. Check altijd voor de actuele lijnen en tijden de borden bij de stations. Het adres (ook wel handig): Piazza Cimitero Monumentale.

Foto’s maken mag zeker en dat vinden ze ook helemaal niet erg maar zie je nou mensen bidden bij een graf of iets anders maak dan geen foto. Dit is best respectloos! Ook dit wordt wel van je verwacht dat je hier rekening mee houdt.

Breng jij een bezoek?

Het is zeker een bezoekje meer dan waard. Twijfel je nu omdat begraafplaatsen je normaal de kriebels geven, daar hoef je je hier geen zorgen om te maken. Het voelt zo anders aan dan een normale plaats waar ze mensen begraven. Natuurlijk bezoek je altijd nog mensen die hier hun laatste rustplek hebben gevonden. Behandeld daarom ook alles met respect. Blijf op de paden en ga niet zomaar een graftombe binnen – ook al staat de deur open.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga