Veere in Zeeland

Doen in Veere, historisch stadje aan het Veerse Meer

Veere is een stadje in Zeeland waar ik eerder nog nooit van had gehoord en dat is als grote reisliefhebber wel een beetje raar. Dit stadje zit bomvol historie en het is dan ook niet gek dat veel dagjes liefhebbers Veere bezoeken. Struin door de knusse straatjes, plof neer op het terras aan de haven en geniet van een heerlijke wandeling over de stadswal. In deze mini cityguide over Veere geef ik je alle informatie over wat te doen in Veere en waar je bv gratis kunt parkeren.

Welkom in Veere

We beginnen net als bij alle andere cityguides en mini cityguides met het voorstellen van de stad waar je naartoe gaat. Veere ligt in de provincie Zeeland op het Zeeuwse eiland Walcheren en dat is ten noorden van Middelburg. Veere ligt aan het Kanaal door Walcheren en aan het prachtige Veerse Meer. Door de intensieve samenwerking met Schotland is Veere een behoorlijke rijke stad geworden. Dit is goed terug te zien aan de vele imposante gebouwen die dit kleine stadje rijk is.

Vroeger lag de haven vol schepen met een volle lading, momenteel liggen deze vol met de mooiste jachten en boten. In ongeveer de 12e of 13e eeuw is deze historische stad gesticht en vanaf de 16e eeuw is de stad echt gaan groeien kwa economie.

Veere in Zeeland

Beschermd stadsgezicht

Ook leuk om te weten is dat Veere een beschermd stadsgezicht is en dat maakt dat Veere beschermd is in de cultuurhistorische identiteit en deze is dan in te zetten bij de ontwikkeling van de stad.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland
Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Bezienswaardigheden Veere

Als je in één rechte lijn door Veere zou lopen, dan duurt dit 20 minuten en je hebt de andere kant bereikt. Veere is namelijk een kleine stad maar wel een stad met enorm veel bezienswaardigheden. Daarom voor je op een rijtje de leukste bezienswaardigheden in Veere.

Het stadhuis van Veere

Het prachtige stadhuis van Veere is niet groot maar pronkt wel overal bovenuit. Het stadhuis van Veere is gebouwd in een gotische stijl en met echt nog mooiere torenklokken die stammen uit de 16e eeuw. Er is buiten de stijl ook nog iets anders bijzonders aan het stadhuis namelijk dat het een museum huisvest.

Het Museum van de Schotse Huizen

Wil je meer over Veere te weten komen dan is een bezoek aan het museum van de Schotse Huizen een echte aanrader. Je komt hier van alles te weten over de eeuwenoude relatie van Veere met Schotland. Wolhandel stond hier jaren en jaren bekend als de winstgevende factor voor de rijkdom van Veere. Naast het museum en het stadhuis staan twee Schotse Huizen, deze zijn tevens ook één van de oudste huizen in Veere.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

De Grote Kerk van Veere

Als je vanaf de parkeerplek net buiten het dorp komt aangelopen zie je de Grote Kerk van Veere al goed boven het stadje uitsteken. Ik had wel wat plaatjes van Veere gezien maar dit had ik niet verwacht. De kerk zelf is bijna groter dan het stadje zelf.

Vroeger was het een gotische kruisbasiliek maar momenteel wordt het gebruikt voor een experience en cultuurpodium (vaak in het weekend). Het is prachtig om een rondje rond de kerk te lopen want niet alleen van binnen maar ook van buiten is de kerk erg imposant voor zo’n klein stadje.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Campveerse Toren

Later zul je er achter komen dat de Campveerse Toren niet alleen een oude verdedigingstoren is maar ook een hotel en wat voor eentje maar eerst even stapje in de geschiedenis. De Campveerse Toren is gebouwd in de 15e eeuw en werdt gebruik om de haven van Veere te beschermen tegen aanvallen. Gelukkig is dit nu niet meer nodig en kun je hier nu heerlijk overnachten met uitzicht op het Veerse Meer.

Veere in Zeeland

Molen de Koe

De Koe is een korenmolen aan de rand van Veere. Tijdens een rondwandeling over de stadswallen kun je deze molen bezoeken. De Koe is een rondje uit bakstenen opgetrokken stellingmolen uit 1909. De kleur van de molen in Zeeuwse traditie gewit en dat komt prachtig tot zijn recht in de natuur. De Koe is gebouwd op een plek waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond maar deze is toen verwoest door een brand.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

De haven van Veere

Het is echt al een plaatje om er een stukje om heen te lopen; de haven van Veere. Wij plofte als eerste neer op een terrasje direct aan de haven. Het is hier heerlijk vertoeven in de zomer. Daarna is het leuk om richting de Koningin Beatrixbrug te lopen en daarover te steken naar de andere kant van de haven. Loop richting het Veerse meer over de stadswallen en krijg een prachtig uitzicht over het stadje.

Veere in Zeeland

Wat te doen in Veere

Buiten de bezienswaardigheden zijn er ook zat andere dingen te doen in Veere. In het onderstaande lijstje vertel ik je een paar leuke activiteiten die je echt moet doen in Veere.

Struinen door de knusse straatjes

Echt mensen, doe dit. Laat Google Maps achter je en struin. Ga links waar je links wilt gaan en rechts waar je rechts wilt gaan. Veere is helemaal niet zo groot dus verdwalen is hier geen optie. Het leuke aan Veere is dat je overal van die knusse straatjes hebt en die staan vaak weer vol met oude gebouwen.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Ga varen op het Veerse Meer

Pak een beetje uitwaaien op de boot mee als je in Veere bent. Bij de Campveerse Toren kun je aan boord bij een rondvaartboot. Deze brengt je over het Veerse Meer, langs de vele eilandjes. Het Veerse Meer is een prachtige plek met zout water. Je ziet hier veel boten die de omgeving gaan verkennen en vaak in de avond blijven overnachten op het water aan één van de vele steigers.

Tiny houseboat op het Veerse Meer in Zeeland

Een dagje privé strand

Oké, het is niet echt privé maar druk is het niet. Veere heeft een klein strandje waar je heerlijk een middagje kunt doorbrengen. Ook heeft dit strand een wc waardoor je van de basisgemakken voorzien bent.

Veere in Zeeland

Wandel over de stadswallen

Als je bij de haven loopt zie je de stadswallen van Veere al. Wil je wat meer van de natuur zien en de geschiedenis van Veere dan is een korte wandeling zeker aan te raden. Deze stadswallen zijn echt eeuwenoud en onderweg kom je een aantal fragmenten tegen uit de geschiedenis. Rust trouwens ook lekker uit op één van de vele bankjes waarbij je ondertussen kunt genieten van het mooie uitzicht.

Veere in Zeeland

Wandelen door de Stenen Beer

Om via een leuke weg bij Molen de Koe te komen moet je door de Stenen Koe. De Stenen Koe is een soort van verbindingsweg tussen de stadswallen van Veere en Molen de Koe. Het is een lange tunnel waarbij je aan het einde met een trap naar boven gaat. Zo kom je weer boven de grond uit.

De Stenen Beer is best een merkwaardig bouwsel en is door de Franse keizer Napoleon in opdracht gebouwd. Als je door de Stenen Beer loopt zie je nog een aantal schietgaten.

Veere in Zeeland

Eten & drinken in Veere

Veere is niet heel groot zoals ik al eerder vermelden en daarom heb je ook niet heel veel keuze als het gaat om eten en drinken in Veere. Het leukste is om een plekje te zoeken bij de haven. Er zitten daar een aantal restaurants waar je heerlijk kunt vertoeven. In de winter kun je bij vele ook binnen zitten.

Een van mijn favoriete restaurants in Veere is restaurant de Werf. Deze ligt in de haven en heeft een perfect uitzicht over het stadje. Wij zelf hebben ook gegeten bij ‘In Den Struyskelder. In de zomer zit je hier prima op het terras aan de haven of het terras in hun tuin maar in de winter kun je hier knus dineren in de prachtige omgetoverde kelder.

Veere in Zeeland

Oma’s Snoepwinkel

Er is één ding dat je zeker moet doen als je in Veere bent en dat is snoep kopen bij Oma’s Snoepwinkel. Het is een zeer kleine winkel vol gepropt met de lekkerste snoepjes. Op een drukke dag staan de rijen tot aan buiten en is het langzaam aansluiten. Je kunt zowel binnen als buiten snoepjes aanschaffen maar vergeet zeker niet even binnen te spieken.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Overnachten in Veere

Waarom niet een nachtje in Veere of in de buurt van dit historische stadje verblijven. Veere is een perfecte uitvalsbasis om meer in de omgeving te ontdekken.

  • Overnachten op een Tiny Boathouse: niet te geloven hoe vet dit is maar je kan dus een nachtje of twee of drie verblijven op dit te gekke boathouse. Je vaart hier mee op het Veerse Meer en is dus gemakkelijk te combineren met een bezoekje aan Veere.
  • In Veere zelf kun je ook op een hele toffe manier overnachten en dat is bij Auberge de Campveerse Toren – je overnacht hier met echt een prachtig uitzicht op de stad en het Veerse Meer.

Kijk hier voor alle overnachtingen in Zeeland via Booking.com of Natuurhuisje.nl

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland
Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Praktische tips voor Veere

Parkeren: de grootste praktische tip die ik je kan geven is parkeer niet in het centrum. Parkeren in het centrum kost al gauw 5 euro per uur. Leuk voor een snel uurtje terrassen maar wil je langer en goedkoper in Veere verblijven dan kan je het beste je auto parkeren op de parkeerplaats aan de Veerseweg (Parkeren Camper Veerseweg in Google). Deze parkeerplek ligt op 5 a 10 minuten lopen van het centrum

Toilet: Moet je nodig naar de wc dan heeft Veere een gratis wc aan de haven. Deze zit op de hoogte van Koningin Beatrixbrug.

Veere in Zeeland
Veere in Zeeland

Dagtrip Veere

Je ziet gelijk dat een bezoekje aan Veere een uitstekend idee is. Dit kleine dorpje neemt je echt mee terug de tijd in maar laat je ook genieten van de prachtige natuur en het heerlijke leven aan het water.

Een aanrader is om zeker een dag of twee minimaal in deze omgeving te verblijven want er is genoeg te doen in Veere. Zo haal je het meeste uit je bezoekje aan deze leuke mini stad.

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga