Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam | tips, bezienswaardigheden & hotspots

Wauw, wist jij dat? Schiedam een prachtige maar vooral historische stad is. Een stad dat in het teken staat van gin, jenever en de stad van de hoge molens. Natuurlijk is dat niet alleen Schiedam en zijn er genoeg dingen te doen in de stad. In deze cityguide vind je tips en hotspots om te bezoeken en te doen in Schiedam.

Welkom in Schiedam

Een stad in de schaduw van Rotterdam maar zonder dat je het zou denken gaat deze stad al lang mee. Van jenever tot aan gin en van een knusse stadskern tot aan prachtige grachten. Schiedam heeft het en speciaal voor jou gingen we op zoek naar de leukste hotspots en bezienswaardigheden in Schiedam.

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Boottocht door de grachten

Hotspots in Schiedam

Tijdens een dagje Schiedam bezocht ik verschillende leuke tentjes. Schiedam zit er werkelijk waar vol mee en het is dan ook moeilijk kiezen welke je gaat bezoeken. Zelf heb ik een paar favoriete voor je op een rijtje gezet zodat het uitzoeken voor jou misschien wat gemakkelijker wordt.

1714 Drinks & Bites

Dit is echt mijn favoriete. Ik hou ervan om uit eten te gaan en dan elke keer te kunnen genieten van kleine hapjes (met een heerlijk drankje). Je zit niet alleen goed met het eten hier maar ze zijn ook een koning in het maken van cocktails (zowel met alcohol als zonder). Verder is het interieur echt waanzinnig en bij lekker zonnig weer kun je hier ook vertoeven aan het water. Perfect toch!
 
Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

CAFE SJIEK

Sinds 2002 een begrip in Schiedam en is als hotspot niet weer weg te denken uit het straatbeeld. Het is er knus, gezellig en vooral heerlijk een drankje doen of een klein hapje. Verder wordt er rond bepaalde evenementen een soort van kas op het plein ervoor gebouwd. Zoals je kunt zien op de foto ziet dat er geweldig uit.

DE KORENBEURS

Als je de Korenbeurs binnenwandeld zie je gelijk waarom deze thuis hoort in het rijtje ‘leukste hotspots in Schiedam’. Sinds 2016 is dit monumentale pand omgetoverd tot bibliotheek waar je tevens ook erg lekker kunt eten. Dit wordt geregeld door Cesant in de Korenbeurs. Verder is deze plek ook een fijne ontmoetingsplek om eventjes tot rust te komen. Heb je de lamp vol wijnglazen trouwens al gezien?
 
Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Overnachten in Schiedam

In- of dichtbij Schiedam overnachten in de leukste plekjes. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam deze fantastische plekjes tegen. Dit allemaal natuurlijk met in het achterhoofd dat het echt een unieke maar vooral toffe overnachting moet zijn.

De Vreemde Vogel

We beginnen gelijk met deze vreemde vogel want het is me toch wel een unieke maar vooral toffe overnachting. Het ligt dan wel niet in Schiedam zelf maar hiervoor wil je wel een mini stukje rijden. De Vreemde Vogel ligt in Vlaardingen en ligt maar op 15 minuten autorijden van Schiedam. Er zijn verschillende soorten huisjes op het natuurparkje te vinden en allemaal in het thema vogel. Van een mega vogelhuisje tot aan een spacemees of een camper op palen genaamd de struisvogel.

Boek hier een nachtje bij de Vreemde Vogel

Een oude jenever brouwerij uit 1873

Schiedam draait voor een groot gedeelte om de geschiedenis van de jenever en gin. Laat het nou zo zijn dat je in deze loft overnacht in een oude jenever brouwerij. Het is een rijksmonument uit 1873 en is omgebouwd tot een prachtige loft. Laten we ook niet vergeten dat je vanuit deze loft in het centrum van Schiedam uitzicht hebt op de hoogste molen ter wereld.

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Het Pakhuis Schiedam

Een historisch gebouw met prachtig ingerichte kamers en ligt op enkele minuten lopen van het centrum. Het is niet alleen de sfeer die de overnachting in het Pakhuis goed maakt maar ook de geschiedenis. Deze kom je helemaal te weten tijdens een verblijf in het Pakhuis. En leuk om te weten is dat je bij een verblijf twee fietsen te leen kunt gebruiken. Dus hup die fiets op om Schiedam te gaan ontdekken.

Boek hier een overnachting in Het Pakhuis Schiedam

‘t Hart van Schiedam

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord; de kippen van Schiedam. En je bent ze misschien ook al wel tegengekomen. Negen van de tien keer als je de kippen tegen komt sta je in de buurt van ‘t Hart van Schiedam.

Boek hier een nachtje bij T Hart van Schiedam

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam

Schiedam lijkt soms misschien in de schaduw van Rotterdam te liggen maar wat velen niet weten is dat deze stad ontzettend veel te bieden heeft. Ik geef je tips over de leukste activiteiten voor je bezoek aan Schiedam.

De hoogste molens van Nederland

Als we het over molens hebben weten we dat Nederland daar om bekend staat. Een typisch Nederlands beeld wat niet weg te denken valt. Er zijn een paar bekende plekken die draaien om de bekendheid van de molens en dat zijn Kinderdijk en de Zaanse Schans maar laten we ook de Schiedamse Molens niet vergeten. Schiedam bergt de hoogste traditionele molens ter wereld en één van die molens kun je bezoeken. 

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Molen de Walvish

Ik vertelde je al dat Schiedam o.a. bekend staat om zijn molens. Lang geleden stonden er ooit twintig molens en nu in 2022 nog maar zeven. Het zijn authentieke (eentje is er nieuw – Nolet’s Molen) molens met ieder hun eigen verhaal. Wij bezochten tijdens een stedentrip aan Schiedam de Walvish Molen.

Deze bestaat sinds 1794 en heeft door alle jaren heen veel graan gemalen wat werd gebruikt voor de jenever in Schiedam. Je kunt de molen bezoeken met alleen een bezoekje aan de molenwinkel maar je kunt ook de molen op en genieten van het prachtige uitzicht. Vergeet niet een heerlijke broodmix mee te nemen want beter krijg je het niet.

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Vaar met de fluisterboot door Schiedam

Als je door Schiedam wandelt zie je het al, de stad wordt verdeeld door grachten en wat is een betere manier om Schiedam te ontdekken als vanaf een fluisterboot. Tijdens de warmere maanden kun je een rondvaart boeken door de grachten van Schiedam. Onderweg krijg je een prachtige uitleg van de stad. De kapitein van de boot neemt je helemaal mee in de geschiedenis van Schiedam.

Wij hadden een dag vol bewolking maar eenmaal op de boot kwam het zonnetje een kijkje nemen. Dit was extra lekker want op het water kan het vaak wel wat frisser aanvoelen.

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Langste gedicht ter wereld

Het is niet zomaar een gedicht maar een gedicht waar je zeker een fiets of goede wandelschoenen voor nodig hebt om dit te kunnen lezen. Het gedicht ‘Voor Ari van Jules Deelder’ door Jules Deelder voor zijn dochter is 16 regels lang maar doordat het getekend is op een muur is dit het langste gedicht ter wereld!

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

In de stad van de jenever moet je natuurlijk een bezoekje aan het museum niet vergeten. In het Jenevermuseum vind je alle bekende distilleerderijen terug zoals de Wenneker, De Kuyper, Onder De Boompjes en Nolet (ook bekend van Ketel 1). Dit museum is gevestigd in een voormalige moutwijn branderij aan de Lange Haven en vertelt het complete verhaal van de geschiedenis van jenever en de jeneverproductie.

Historische schepen in het centrum

Een stadswandeling kan niet uitblijven in deze oudsher havenstad. Het begon ooit met het aanleggen van een dam aan de Schie. Door de handelsactiviteit die hierdoor ontstond zorgde men ervoor dat er hier de handel werd gevestigd. Halverwege de veertiende eeuw kon er een stad aangelegd worden en zo is Schiedam geboren. Twee eeuwen lang staat het bekend om zijn haringvisserij en was lang één van de belangrijkste pijlers voor de lokale economie.

Begin achttiende eeuw was er geen goede positie meer voor de haringvisserij en werd die later overgenomen door het stoken van jenever. In de Nieuwe Haven en de Lange Haven kun je nog een aantal van deze historische schepen bewonderen. Sommige zijn zelfs in Schiedam gebouwd.

Zakkendragershuisje

Tijdens je rondvaart met de fluisterboot kom je die bekende gebouw ook tegen. Het Zakkendragershuisje is ook één van de bekendste plekken in Schiedam en dat is niet zonder reden. In het jaar 1725 zijn ze begonnen met de bouw en heeft het door de eeuwen heen altijd hetzelfde uiterlijk gehad. Opvallend aan het gebouw is de klokkentoren met daar bovenop de windvaan in de vorm van ja wel een zakkendrager.

Als je op het juiste moment er bent (check de website) kun je de zakkendragers hun werk zien doen. Ook kun je het huisje rond bepaalde tijden bezoeken.

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Stedentrip Schiedam

Een weekend Schiedam is goed idee zie je maar wel. Deze kleine stad in de rook van Rotterdam heeft genoeg te bieden voor een weekend plezier. Ik denk dat je zelfs nog tijd te kort gaat komen en hier nog wel een keertje terug moet komen. Van lekker slenteren door de stad tot de avond afsluiten in een cocktailbar. Wanneer pak jij je koffers voor een weekendje Schiedam?

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Wat te doen in Schiedam - cityguide

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga