Street Art Eindhoven

Street Art in Eindhoven | de mooiste straatkunst van de stad

Street art, ik kan er geen genoeg van krijgen. In Nederland begint het steeds meer op te duiken. Steden zien het niet meer als troep maar als opfleuring van de stad. Deze keer bezocht ik de Brabantse stad Eindhoven die vol staat met echt prachtige street art.

Street Art in Eindhoven

Sinds de jaren 80 is er in Eindhoven veel street art te vinden. Vele werken liggen er al een lange tijd maar op sommige plekken zoals de Berenkuil en Strijp S wordt er veel gewisseld kwa werken. Bijna alle werken worden in opdracht gemaakt en fleuren zo de stad op
Verder neemt Eindhoven het met street art goed op tegen andere Brabantse steden zoals Den Bosch en Breda, waarbij je ook je hart goed kunt ophalen als het om straatkunst gaat.

Street Art Eindhoven

De Berenkuil

We beginnen gelijk maar met deze plek. Op veel plekken in de wereld is (zonder toestemming) street art verboden. Er staan hoge boetes op als je het toch aanbrengt maar daar heeft Eindhoven iets op bedacht; de Berenkuil. Deze plek is door de gemeente benoemd tot officiële plek om zonder toestemming street art aan te brengen.

Sinds 2010 is deze plek wereldwijd bekend. Niet zo gek ook want je komt hier letterlijk echt de mooiste street art tegen. Helaas ook minder mooie werken en worden de mooie werken wel eens verknalt daardoor. Deze plek is ook wel de wat bekendere plek van Nederland als het gaat om street art. Vele street art artiesten willen hier hun kunstwerk presenteren.

Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

Graffiti-evenement ‘Step in the Arena’

Sinds 2010 heeft Eindhoven een officieel graffiti-evenement ‘Step in the Arena’. Street art kunstenaars uit binnen- en buitenland komen hier naar toe. In één weekend word de hele Berenkuil voorzien van nieuwe kunstwerken. Houd je dus van street art dan is dit een must om een keer te bezoeken. Neem er trouwens ook wat tijd voor want er is veel te bewonderen.
Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

Street art icoon: Lempke

Als je Googled op street art Eindhoven dan kom je eigenlijk overal Lempke tegen. Het lachende lampje is op meerdere plekken in de stad te zien. Eindhoven staat natuurlijk bekend om o.a. het merk Philips. Deze street art verwijst naar dat merk. Inmiddels is Lempke min of meer uitgegroeid tot beeldmerk van Eindhoven. Kijk maar is bij het VVV in Eindhoven en je ziet Lempke.
Street Art Eindhoven

Veel meer street art in Eindhoven

Het meeste street art is te vinden in het centrum van Eindhoven. De werken liggen wat verspreid dus een aanrader is ook om de fiets te pakken. Ben je een fanatieke wandelaar dan kan het ook met de benenwagen.

Disclaimer: street art wordt aangebracht op openbare plekken. Het kan dus zijn dat één van de straatkunst werken die je hier ziet ziet er niet meer is.

Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

Street art in kaart gebracht

Met deze handige kaart breng ik alle street art in Eindhoven voor jullie in beeld. Het kan zijn dan sommige werken weg zijn of dat er nieuwe zijn bijgekomen (februari 2018). Wil je gegarandeerd street art dan is de Berenkuil altijd een goede uitvalsbasis. Street art kan dus wisselen en er is geen garantie dat je ze ook gaat zien.

Heb jij nou nieuwe street art ontdekt en/of staat het nog niet op deze kaart. Twijfel dan niet en stuur mij een bericht. Ik ben regelmatig in Eindhoven en zet graag nieuwe werken op de kaart.

Klik hier voor de Google Maps street art Eindhoven kaart (is momenteel offline).

Eindhoven Street Art stad

Het street art ontdekken in Eindhoven vond ik echt tof om te doen. Veel werken zijn echt prachtig. Ik vond vooral de groene jungle muur (helaas afgebroken), Strijp S en de Berenkuil erg gaaf. Voor jou als street art fan, is Eindhoven een must visit.
Street Art Eindhoven

Swaenhoeve Zoersel Belgie
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga
Slapen in een kerk Heilige Nachten Peperga